Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kínai kémhajó hozta a frászt Új-Zélandra

2016.10.04. 07:01
Meglehetősen nagy feltűnést keltett, amikor vasárnap behajózott Auckland kikötőjébe a kínai haditengerészet egyik Jüan Vang-osztályú óriáshajója. Hatalmas tányérantennáival a Jüan Vang-5 elvileg űrfigyelő feladatokat lát el, de senkinek nincsenek kétségei, hogy bármilyen elektronikus jel lehallgatására képesek vele.

Egy biztos: négy égnek meredő tányérantennájával, fejlett radarjait rejtő gömbkupoláival nem mindennapi látvány az aucklandi kikötőben ringatózó, nagyjából 190 méter hosszú, 25 ezer tonnás vízkiszorítású Jüan Vang-5. A kínai haditengerészet megfigyelőhajója vasárnap érkezett az Új-Zélandi metropolisz kikötőjébe, és a tervek szerint csütörtökig marad, nem kis feszültséget keltve a helybéliekben, derül ki a NZ Herald jelentéséből

A lap szerint a nemes egyszerűséggel kémhajónak titulált Jüan Vang-5 jelenlétének sokan nem örülnek, és felháborodásuknak hangot is adnak a közösségi médiában. A Jüan Vang-osztályú hajók elsősorban rakéták, űrhajók, műholdak nyomon követésére, velük való kommunikációra szolgálnak, a harmadik generációs Jüan Vang-5 2007-ben kezdte meg működését, részt vett többek között a harmadik kínai emberes űrrepülés, a Sencsou–7 küldetésben is. Az aggódók persze nem ezt tartják szem előtt, hanem a hajó elektronikus megfigyelési képességeit, mondván csupán harminc-negyven százalékát használják békés, űrkutatási célokra, a többivel klasszikus információszerzési feladatokat hajtanak végre. 

Paul Buchanan biztonsági elemző szerint mindennek ellenére az új-zélandi hatóságoknak nincs okuk kitiltani a hajót a szigetország felségvizeiről, mivel tisztában vannak annak jellegével. “Mi is hallgatjuk őket, ahogy ők lehallgatnak minket, ez egy ilyen játszma” - magyarázta a NZ Herald-nak Buchanan, aki rámutatott arra is, hogy több országnak is vannak hasonló hajói, amik hasonló feladatkörökkel járőröznek a déli tengereken, és kínai űrfigyelő hajók sem először vendégeskednek Auckland kikötőjében.

Kínán kívül az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Franciaországnak vannak ilyen megfigyelőhajói, és tény, hogy a rájuk telepített elektronikus megfigyelő-rendszerek polgári és katonai hírszerzési feladatok ellátására is alkalmasak. Ezen hajók többségénél elég jól ismertek ezek a feladatok, illetve a műszaki specifikációk, kivéve az orosz és főképp a kínai hajókat, mivel e két ország hagyományosan szereti titokban tartani katonai eszközeinek fejlettségét, feladatköreit, mozgását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!