Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínai kémhajó hozta a frászt Új-Zélandra

2016.10.04. 07:01
Meglehetősen nagy feltűnést keltett, amikor vasárnap behajózott Auckland kikötőjébe a kínai haditengerészet egyik Jüan Vang-osztályú óriáshajója. Hatalmas tányérantennáival a Jüan Vang-5 elvileg űrfigyelő feladatokat lát el, de senkinek nincsenek kétségei, hogy bármilyen elektronikus jel lehallgatására képesek vele.

Egy biztos: négy égnek meredő tányérantennájával, fejlett radarjait rejtő gömbkupoláival nem mindennapi látvány az aucklandi kikötőben ringatózó, nagyjából 190 méter hosszú, 25 ezer tonnás vízkiszorítású Jüan Vang-5. A kínai haditengerészet megfigyelőhajója vasárnap érkezett az Új-Zélandi metropolisz kikötőjébe, és a tervek szerint csütörtökig marad, nem kis feszültséget keltve a helybéliekben, derül ki a NZ Herald jelentéséből

A lap szerint a nemes egyszerűséggel kémhajónak titulált Jüan Vang-5 jelenlétének sokan nem örülnek, és felháborodásuknak hangot is adnak a közösségi médiában. A Jüan Vang-osztályú hajók elsősorban rakéták, űrhajók, műholdak nyomon követésére, velük való kommunikációra szolgálnak, a harmadik generációs Jüan Vang-5 2007-ben kezdte meg működését, részt vett többek között a harmadik kínai emberes űrrepülés, a Sencsou–7 küldetésben is. Az aggódók persze nem ezt tartják szem előtt, hanem a hajó elektronikus megfigyelési képességeit, mondván csupán harminc-negyven százalékát használják békés, űrkutatási célokra, a többivel klasszikus információszerzési feladatokat hajtanak végre. 

Paul Buchanan biztonsági elemző szerint mindennek ellenére az új-zélandi hatóságoknak nincs okuk kitiltani a hajót a szigetország felségvizeiről, mivel tisztában vannak annak jellegével. “Mi is hallgatjuk őket, ahogy ők lehallgatnak minket, ez egy ilyen játszma” - magyarázta a NZ Herald-nak Buchanan, aki rámutatott arra is, hogy több országnak is vannak hasonló hajói, amik hasonló feladatkörökkel járőröznek a déli tengereken, és kínai űrfigyelő hajók sem először vendégeskednek Auckland kikötőjében.

Kínán kívül az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Franciaországnak vannak ilyen megfigyelőhajói, és tény, hogy a rájuk telepített elektronikus megfigyelő-rendszerek polgári és katonai hírszerzési feladatok ellátására is alkalmasak. Ezen hajók többségénél elég jól ismertek ezek a feladatok, illetve a műszaki specifikációk, kivéve az orosz és főképp a kínai hajókat, mivel e két ország hagyományosan szereti titokban tartani katonai eszközeinek fejlettségét, feladatköreit, mozgását.