József, Bánk
-7 °C
0 °C

Hi-tech fényerdő kápráztatja el a csingtaóiakat

2016.10.10. 17:04
A Sárga-tenger partján fekvő kínai városban nem fukarkodtak a ledekkel: harmincezer söröspalackból és ötvenezer plasztikrózsából készítettek jókora térinstallációt.

Vasárnap volt a csúcspontja a Dupla Kilences Fesztiválnak Kínában, azaz a kínai holdnaptár szerinti kilencedik hónap, kilencedik napjának szentelt ünnepnek. Az ősök és az idősebb generáció tiszteletére ekkor bőséges vendégségeket szerveznek, illetve virágkiállításokat nyitnak, virágszobrokat alkotnak, főképp krizantémból.

A galériánkban látható képek Csingtaóból érkeztek, ahol két hatalmas köztéri fényinstallációt készítettek az idén október 9-én tetőző ünnepre. Az egyik egy virágos mezőt jelenít meg bevilágítva az éjszakát: ötvenezer szál piros és sárga rózsa led fényforrásai izzanak a tengerparti város egyik parti parkjában.

A másik fényművészeti alkotás egészen káprázatos lehet élőben: több száz fémoszlopra harmincezer zöld műanyag söröspalackot erősítettek, és azokat belülről megvilágították. A négyszögprofilú fémrudakra 90 fokos szöget bezáró palackok már-már végtelennek tűnő sorai a Mátrix-filmek világát idézik meg a Tangdaovan parkban.

A tény, hogy zöld színűek a palackok, egyben állásfoglalásként is értelmezhető a sörgyártásáról híres városban: a zöld palack a jobb, nem a barna, ha sörtárolásról van szó.