Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

És végre itt a fizetős Facebook

2016.10.11. 13:02

Két év bétatesztelés után a Facebook elérhetővé tette a közösségi oldal munkahelyekre optimalizált verzióját, a Workplace-t. A szolgáltatást korábban a kevésbé fantáziadús Facebook at Work néven emlegették, de a végleges változatot Workre, illetve Workplace-re egyszerűsítették.

És fizetős lesz.

A Work elsősorban az irodai kommunikációs szoftvereknek, mint a Slacknek próbál alternatívát teremteni. A Slack piaci értékét négymilliárd dollárra becsülik, így érthető, hogy a Facebook is meglátta a pénzforrást a dologban.

A profi felhasználást viszonylag olcsón mérik. A Workplace havidíja

  • 3 dollár / felhasználó / cég, ha kevesebb, mint 1000 aktív felhasználója van havonta;
  • 2 dollár / felhasználó / cég, ha 1001 - 10 000 aktív felhasználója van havonta;
  • 1 dollár / felhasználó / cég, ha 10 000-nél több aktív felhasználója van havonta.

A rivális Slackből ugyan létezik ingyenes verzió, de a standard modellből olyan alapfunkciók hiányoznak, mint a régi üzenetek archiválása. Bár a rendszer képességeit így is látni lehet, profi felhasználásra csak a fizetős verzió alkalmas.

A Slack havidíja viszont havi 6,67 dollár júzerenként, vagyis több mint kétszer drágább a Worknél.

A Work teljesen elkülönül a Facebook civil felületétől, így nem kell aggódni, hogy az alkalmazottak magáncélú cseteléssel töltenék a munkaidőt. A Workplace egy külön szolgáltatás. Más felületen lehet bejelentkezni, saját mobilalkalmazás tartozik hozzá, és nem köthetjük össze a szakmai és a személyes profilunkat. (Még nem – de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad.)

Julien Codorniou, a Workplace-projekt vezetője a Recode-nak elmondta, hogy a szolgáltatáshoz nem tartoznak olyan dokumentumkezelő szoftverek, mint a Word vagy az Excel. Vagyis a Workplace nem váltja ki az összes irodai szoftvert; a Facebooknál is azt szeretnék, ha a felhasználók először az alapszolgáltatásokkal ismerkednének meg.