Jusztin
13 °C
30 °C

Befenyítették az Airbnb-t New Yorkban

2016.10.20. 09:25

Az Airbnb úgy döntött, hogy New Yorkban korlátozza az egy felhasználó által felvitt címeket a szolgáltatásában. Vagyis november elejétől már nem lehet több kiadó lakása egy felhasználónak. A szolgáltató hosszú huzavona után döntött így, politikusok és bérlők érdekvédelmi szervezetei gyakoroltak nyomást a cégre.

A bérlők érdekvédelmi szervezetei azt mondják, hogy az Airbnb miatt elviselhetetlenül magasra emelkedtek az albérletek árai a városban. A cég listát is vezet majd a vendéglátókról, így könnyebb lesz a hatóságoknak érvényt szerezni az új szabályoknak, valamint a panaszkodó szomszédok is könnyebben tudják hangjukat hallatni. A szankciók egyszerűek, azokat a felhasználókat, akik háromszor vétenek a szabályozás ellen, kitiltják a rendszerből.

Az Airbnb régóta küzd New Yorkban, közben olyan befolyásos csoportokat haragított magára, mint a szállodatulajdonosok szövetsége, bérlők és bérbeadók érdekvédelmi szervezetei, de még a politikai pártok képviselőit is.

Júniusban a törvényhozók olyan jogszabályt hoztak, amely pénzbüntetést szab ki arra, aki a teljes lakást bérbe adjanak harminc napnál kisebb időszakra. Ilyen rövidtávú bérlés 2010 óta tilos az államban, de most szankciója is lehet. A törvény Andrew Cuomo kormányzó előtt van, akinek tíz napja van megvétózni azt, ha akarja. Utána jogerőre emelkedik.

Ennek szeretne elébe menni az Airbnb, saját maga korlátozza a felhasználóit a szabályok szigorításával. Még a turisztikai adót is kifizetteti a felhasználókkal, ez a számítások szerint évi 90 millió dolláros bevételt jelenthet a városnak. Elejét szeretnék venni annak is, hogy felhasználók illegális hoteleket működtessenek a szolgáltatáson belül úgy, hogy akár egy épületen belül több lakást adnak ki.

A cégnek New Yorkban van a legnagyobb piaca, évente egymilliárd dolláros forgalommal. Nagyon rosszul érintené a szolgáltatót, ha valamiért betiltanák a városban.