Amnesty International: Védtelenek a Snapchat és a Skype felhasználói

2016.10.21. 10:40

A Facebook és az Apple alkalmazásai a legbiztonságosabbak adatvédelmi szempontból - derült ki az Amnesty International pénteki jelentéséből. A szervezet tizenegy népszerű csevegőszolgáltatást vizsgált meg, hogy van-e bennük end-to-end, azaz végponttól végpontig tartó titkosítás. Ez biztosítja ugyanis, hogy csak a küldő és a fogadó lássa a beszélgetést, azt ne lehessen könnyen lehallgatni.

Az Amnesty International rangsora százas skálán osztályozza a technológiai vállalatokat, a következő öt kritérium alapján:

  • az online, felhasználók személyes adatait és véleményszabadságát érintő fenyegetések felimerése,
  • end-to-end titkosítás alapértelmezettként történő alkalmazása,
  • a felhasználók tájékoztatása a jogaikat érintő fenyegetésekről és a titkosítási szintről,
  • a kormányzat felhasználók adataira vonatkozó kérelmeinek, illetve a vállalkozás kérelemre vonatkozó válaszainak nyilvánossága,
  • a vállalkozás által használt titkosítási rendszer technikai részleteinek közzététele.

Leszerepelt a Snapchat

A nyugati felhasználók közt népszerű appok közül a Blackberry és a Snapchat érte el a legrosszabb eredményt, 20 illetve 26 pontos értékeléssel. A Microsoft sem jár az élen, a Skype csupán 40 pontot kapott, amivel a negyedik legrosszabb a rangsorban. Az abszolút vesztes a főleg Kínában népszerű Tencent csevegőszolgáltatása, amely kereken nulla pontot ért el.

Az élmezőnyben a Facebook van, a Messengerrel 73 pontot ért el, az Apple pedig 69-et. A Facebook Messengerben a titkos beszélgetés opcióval lehet end-to-end titkosítással csevegni, míg a szintén a Facebookhoz tartozó WhatsAppnál alapból titkosítva van a párbeszéd. Az Apple-nél azt kritizálta a szervezet, hogy sokkal nyitottabb titkosítási protokollt kéne alkalmaznia, hogy teljesen független felülvizsgálatot tudjanak elvégezni.

Az instant csevegőprogramokat, amilyen a WhatsApp, Skype és Viber, naponta több százmillió ember használja. Ez a szám magában foglal olyan emberi jogi aktivistákat, ellenzéki politikusokat és újságírókat, akik olyan országokban élnek, ahol munkájuk révén komoly veszélyeknek lehetnek kitéve.

A túlzottan gyakori, hatalmas mértékű adatfeltörésekre, valamint a kormányzatok tömeges megfigyelési akcióinak nem csökkenő mértékére tekintettel elmondható, hogy az adatvédelem kulcsa a “legerősebb” titkosítás, valamint transzparencia az adatokhoz hozzáférő személyeket illetően. Ennek ellenére csupán három cég, az Apple, a Line és a Viber ért el maximális értékelést az end-to-end titkosítás alapértelmezett beállításként történő biztosításáért valamennyi csevegő applikációjukban.

Azért vizsgálta az Amnesty a csevegőappokat, mert ezeket százmilliók használják, köztük aktivisták, üldözött kisebbségek tagjai is, akiknek a titkosítás nélkülözhetetlen a személyes biztonságukhoz. 

Az Amnesty International arra figyelmeztet, hogy az osztályozás nem értékeli az applikációk biztonságát, és nem tekinthető jóváhagyásaként újságírók, aktivisták, jogvédők vagy más kockázatos tevékenységet végzők számára. Ebben a vizsgálatban a csevegőszolgáltatást működtető cég emberi jogokhoz való hozzáállását sem elemezték.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM