Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A megújuló energia kapacitása már megelőzte a szénét

2016.10.25. 21:22

A megújuló energiatermelők kapacitása már felülmúlta a szénét, jelentette be a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Az ügynökség BBC által idézett tanulmányából egy sor jó hír derül még ki.

  • A tavalyi év energiabővülésének felét is a megújulók adják.
  • Kínában minden órában felállítanak egy szélerőművet.
  • A Földön tavaly naponta félmillió napelemet üzemeltek be.
  • A megújulókból nyerhető energiakapacitás már megelőzte a szénét. Ez egyébként még nem jelenti, hogy a megújulókból több elektromos áramot nyerünk, de azt igen, hogy a lehetőség már megvan rá.

A megújuló energiaforrások előretörése azért biztató, mert a kutatók ettől  remélik a globális felmelegedés lassulását. 

A megújuló energiatermelők kapacitásbővülése a tanulmány szerint a szélerőművek és napelemek árcsökkenésével függ össze. Az ügynökség a költségek további csökkenésével számol.  E két energiatípus lesz felelős a további bővülés kétharmadáért.

A vízenergia szintén terjedni fog, de várhatóan sokkal lassabban, mint a többi forma. 

A bővülés fontos motorjának neveti az ügynökség az állami támogatásokat, amelyek motiválják a megújuló energiaforrások felhasználását. Az Egyesült Államok, India, Mexikó és Kína jogi háttere tett sokat a biztató adatokért. 

Kiderült az is, hogy a dinamikus bővülés Kínának köszönhető a leginkább. Negyven százalékban hozzájuk köthető a megújulók tavalyi növekedése. 

A szakértők szerint a fő feladat most az, hogy a megújuló energiatermelők kapacitását minél jobban kihasználjuk. Emellett növelni kellene a megújuló energiák használatát a fűtésben és a szállításban. E két területen ugyanis nagyon alacsony a felhasználási arányuk.