Sára, Márió
2 °C
6 °C

Röptében lopnak drónt a hekkerek

2016.10.27. 12:50

A drónokat, sok más távirányítású eszközhöz hasonlóan, rádiójelekkel lehet irányítani, amihez különböző protokollokat használhatnak a gyártók. Az egyik ilyen népszerű protokoll a DSMx, a Trend Micro DVLab Jonathan Andersson nevű kutatója pedig éppen ezt vette célba az Icarus nevű hekkerkütyüjével.

Andersson Japánban, a PacSec nevű hekkerkonferencián mutatta be a dobozt és a módszert, amely minden DSMx protokoll szerint működő eszköz eltérítésére alkalmas. Az Icarus nem zavaróállomásként működik, hanem a teljes irányítást átveszi a drón felett.

Minden érzékelt eszköz egyedi azonosítóját képes rögzíteni, mert a protokollt használó eszközök által leadott jelek egyedi mintázatot adnak ki. A prototípus hatótávolsága Andersson szerint megegyezik egy sztenderd DSMx jeladóéval, de jelerősítéssel tovább is növelhető.

Onnantól, hogy a tulajdonosa aktiválja a drónját az Icarus közelében, a műszer érzékeli, dekódolja a dekódolandó DSMx-paramétereket, és elkezdi sugározni az eltérítéshez szükséges jeleket. Innentől a teljes irányítás szó szerint a hekker kezében van, a drón tulajdonosa pedig tehetetlen. Mindez a gyakorlatban így néz ki: