Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

Mennyit ér egy extra támaszték gombokkal?

2016.10.31. 22:36

Furcsa egy gép a Lenovo Yoga Book, mert a mérete alapján ez lehetne a mobilkorszak ideális munkagépe. Simán becsúszik a táskába a többi cucc közé, észre se vesszük, hogy ott van. A billentyűzetét egybeépítették a kijelzővel, és egy másodperc alatt laptoppá vagy tabletté tudjuk alakítani. Amikor pedig eltesszük, a kijelzőt hermetikusan elzárja a külvilágtól, így a karcolódás szinte kizárt.

Éppen a billentyűzete miatt furcsa a Yoga Book. A Lenovo a szokásos mechanikus gombok helyett egy fekete műanyag tömböt tesz elénk, érintésérzékeny felülettel, amin akár egy ledekkel kivilágított billentyűzetet is bekapcsolhatunk. Ugyanez a felület digitalizáló táblaként is működik (mint egy Wacom tábla), írhatunk rá a géphez adott speciális tollal, és a ráhelyezett papírlapra kerülő tartalmat is rögzíteni tudja.

Lenyűgözően vékony gépről van szó, ssd tárhellyel, gyönyörű és nagy felbontású kijelzővel, nagyjából 8-10 órányi üzemidővel, és ezek alapján nem is lenne túlzás, hogy Androiddal 200 ezer, Windows 10-zel 220 ezer forintot kérnek érte. Nem lenne túlzás, ha legalább annyit kijelenthetnénk, hogy ez a laptop–tablet hibrid legalább az egyik funkcióját hiánytalanul betölti.

Az biztos, hogy a Yoga Book nem laptop. Magammal vittem egy külföldi konferenciára, és nem mertem rábízni a munkát, mert hiába használtam már majdnem egy hete, a gépelés közben elég sokszor hibáztam. A billentyűzet sokkal lassabban reagált, mint ahogy a mechanikusak szoktak.

Az érintőfelület másfajta nyomkodást vár tőlünk, gyakorlatilag újra kell tanulni a gépelést, és ez nem megy pár nap alatt. A Yoga Book sokkal jobban működik, mint amikor a fél kijelzőt kitakaró virtuális billentyűzeteken kell kopogni az ujjainkkal, de még ez nem tökéletes.

Az Atom processzor sem egy erőtől duzzadó egység, bár ez csak az intenzívebb, kép- gif- és esetleg videószerkesztést is igénylő munkák esetében lehet gond. A doksikkal és táblázatokkal való munkát kevésbé befolyásolja.  Az viszont nagyon jó döntés volt a Lenovótól, hogy 4 GB RAM-ot tett a gépbe, mert ezzel már megelőzhető a gyakori belassulás. Androidon bőven elég, a Windows is egész jól fut ennyi memóriával. 

Zavaróbb lehet a portok hiánya, nekem például jól jött volna egy normál méretű usb, de ehelyett csak egy microSD kártyatárolót, jackdugót és microHDMI portot találunk a Yoga Bookon. Az usb is régimódi micro, nem az újfajta type-c változat.

A Yoga Book nem is csupán tablet, annál jóval több a billentyűzete miatt, bár ez leginkább akkor volt hasznos, amikor csak extra támasztékként funkcionált. Multimédiás szórakoztató eszközként vált be a legjobban a Yoga Book, például amikor a reptéri váróban kényelmesen megnéztem rajta a Westworld első epizódját, vagy zenét hallgattam a Spotifyról. Ez mind jól működik más androidos tableteken is.

Különösen jól lehet rajta cikkeket vagy e-könyvet olvasni a full hd felbontású kijelzőnek hála.  A Yoga Book a repülőgép lehajtható tálcáján is nagyszerűen elfér, és előnyére válik, hogy sokféleképpen felállítható.

Jöhet a következő lépés

A Lenovo elhatározta, hogy egész termékcsoportot épít a Yoga Bookból, ami nagyon jó ötlet, mert a most látott első modellre lehet építeni. Csak ne keseredjenek el azon, hogy ezt a konkrét terméket még nem merjük ajánlani. Van néhány kellemetlen, javítandó tulajdonsága a Booknak.

  • Alig lehet szétnyitni, és ezt úgy értem, hogy szó szerint elkeseredett küzdelmet kell vívni a géppel, hogy szétnyíljon. Elfelejtettek egy kis kapaszkodót vagy bemélyedést tenni az elejére, amelyekkel meg lehetne ragadni a két felét. Sokszor csak a szerencsén múlt, hogy a gép a feszegetés közben nem repült ki a kezemből (a padlóla le).
  • Körülményes a toll használata, mert cserélgetni kell a betéteket. Én rendszeresen a stylusként használandó betéttel próbáltam volna a papírra rajzolni.
  • Androidon nagyon kezdetleges az appok ablakban való futtatása. Amikor lepattintunk egy appot a teljes kijelzőről, egy keskeny oszlop jelenik meg - az a nézet, amit az app mobilon való futtatásakor látnánk. Egy laptoptól nem azt várjuk, hogy az appok túlméretezett widgetként jelenjenek meg előttünk. 

 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!