16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Dubajba mehet a hihetetlen sebességű szupervonat

2016.11.08. 20:42
Megállapodás született: az Egyesült Arab Emírségekben is megépülhet a vákuumcsőben száguldó vonat, amivel kétszer olyan gyorsan lehet utazni, mint repülővel.

Néhány év múlva 12 perc lehet majd az út az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi és a 150 kilométerre fekvő városállam, Dubaj között, ha megvalósíthatónak bizonyul a sivatagban Elon Musk amerikai feltaláló és vállalkozó elképzelése a Hyperloopnak nevezett új, csőpostaszerű közlekedési rendszerről.

A nagysebességű kapszulás szállítási rendszert fejlesztő kaliforniai vállalat, a Hyperloop One kedden megállapodást írt alá a dubaji közlekedési hatósággal (RTA), hogy tanulmányozni fogják, megvalósítható-e a terv. A megvalósítási tanulmányról kötött megállapodást a világ legmagasabb épületében, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifában ismertette a sajtóval a kaliforniai vállalat vezetője, Roy Lloyd, aki az MTI beszámolója szerint történelminek nevezte a szerződést. 

A megállapodás nem tűz ki határidőt az esetleges megvalósításra, de az amerikai cégvezető szerint „pusztán technikai szempontból” öt év alatt lehetséges megépíteni egy hyperloopvonalat az emírségekben. A távlati elképzelések szerint a közlekedési hálózatot később kiterjesztenék a térségre, például bekapcsolnák a szaúd-arábiai fővárost, Rijádot is, amely 50 perc alatt elérhető lenne a repülőgépek számára jelenleg szükséges két óra helyett.

Hyperloop 2640797k

Elon Musk, a SpaceX űripari vállalkozás alapítója 2013-ban állt elő a pneumatikus szállítási rendszer ötletével, amelynek megvalósítására különféle befektetőktől már 160 millió dollár áll a Hyperloop One rendelkezésére. Musk eredetileg a Los Angeles és San Francisco között tervezett nagysebességű vasút alternatívájaként javasolta a csőben akár 1200 kilométeres sebességre is képes kapszulákat, amelyek 30 perc alatt kötnék össze a két kaliforniai nagyvárost.

A feltaláló szerint a kapszulás rendszer biztonságosabb lenne a repülőgépnél, olcsóbb a nagysebességű vasútnál, és utasonként csak annyi energiát használna fel, amennyi egy bicikli meghajtásához kell. 

A világ harmadik legnagyobb kikötőüzemeltetője, a dubaji DP World Group október végén kötött megállapodást a kaliforniai vállalattal, hogy tanulmányozzák egy konténerszállító hyperloop megépítésének lehetőségét a dubaji Dzsebel Ali kikötő és egy szárazföldi raktárbázis között.

A szupervonat Magyarországot is elérheti: a vákuumvonat Bécs, Pozsony és Budapest között közlekedne valamikor a 2020-as években, márciusban ugyanis erről írt alá megállapodást az új technológiát fejlesztő vállalat igazgatója és Vazil Hudák, szlovák gazdasági miniszter.   • Hírek
  • Hírek