Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Sárváron dolgozik a világ leggonoszabb robotja

2016.11.14. 14:37

Végre ott álltunk szemtől szembe egymással, és meggyőződhettem róla, hogy a gépek és emberek közti háborút máris elvesztettük. Az irdatlan erejű acélkar, a számítástechnika poklának szörnyszülötte precíz és könnyed mozdulatokkal nyomta fel a laptopok és asztali gépek burkolatára a reklámmatricákat, melyeket aztán nekünk, vevőknek, fáradságos munkával és sajgó ujjakkal kell letakarítani onnan.

Mindenkinek a kinézet a fontos

- mondta Ivan Bozev, a Lenovo régiós ügyvezető igazgatója, amikor a laptoppiac legkelendőbb termékeiről kérdezzük, és arról, hogy mi a fontos a vevőknek. Azt viszont vonakodott elárulni, hogy konkrétan milyen típusokat vesznek a legtöbben. Jól megy a gaming, a Yoga és ThinkPad, a magyar piaci részesedésük az egekben:

hazánkban a számítógépek 25 százalékát ők szállítják le, és idén már a tabletjeikkel is piacvezetők.

Ezek szerint konkrétan ez a sárvári robot felel minden negyedik gépvásárló matricalekapargatós kínjaiért. Ha egyszer kitörne a Skynet elleni háború, tudjuk hol kell megnyitni az első frontot.(Kétségei lennének? Az üzem területén van egy skynet nevű wifi.)

Bozev kijelentését alátámasztja, hogy nemrég én is megküzdöttem egy tesztelt Yoga Bookkal, hogy az Intel feliratú reklámplecsni nélkül is élvezni tudjam a szépségét.

Mostanáig több mint ötmillióan találkoztak a sárvári robot tevékenységével - ennyi gépet raktak össze az üzemben. A helyzet pedig csak fokozódik. Az ötszáz fős látszám a másfélszeresére bővül, mert az asztali és all-in-one gépei után már bizonyos szervereit is itt gyártja a kínai vállalat.

Ez fontos kitörési pont

- mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, mire én reflexből az ujjaimhoz kaptam, pedig a tárcavezető csak arra utalt, hogy gyár fejlődése nagy mértékben fog hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez és az exporthoz.

A kínai vállalat azért hozta hazánkba a gyártást, mert az egyéni konfigurációkat érdemes a vevőkhöz közel összerakni. Így gyorsabb a kiszállítás, és az is előnyös, hogy az EU határain belül vannak. Elvileg üzleti ThinkPad laptopokat is tudnának itt gyártani, azoknak is több mint kilencven százaléka egyedi konfiguráció, de a kínai gyártó ezt a tevékenységét még nem hozta át Európába.

A Flex által működtetett üzemben már öt éve elkezdték  digitalizálni a termelési folyamatokat, hogy azok tökéletesen megfeleljenek az ipar 4.0 célkitűzéseinek. Folyamatosan monitorozzák a beszállítók készleteit, a megrendelések állapotát, hogy mindig legyen annyi alapanyag, amivel elvégezhető a napi munka.

A gurulós szekrényeket szállító berendezéssel pedig  több mint húsz kilométer gyaloglástól kímélték meg a dolgozókat. Így persze nincs szükség olyan dolgozóra, aki egész nap a polcokat tologatná.