Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Csillaggá nyílik szét a csodapirula

2016.11.17. 14:24

Néhány krónikus betegség kezeléséhez naponta kell gyógyszereket szedni, és elég nagy baj lehet abból, ha a páciens elfelejti bevenni a napi adagját. Ezt segíti megelőzni az MIT fejlesztése, egy különleges pirula, amely hosszabb ideig a gyomorban marad, és fokozatosan bocsátja ki magából a hatóanyagot.

Nehéz dolguk volt a kutatóknak, mert az evolúció szándékosan úgy alakította ki a gyomrunkat, hogy abból minden falat távozzon a bél irányába. Hagyományos pirulákkal nem is lehetett volna megoldani, hogy ott maradjanak, ezért úgy alakították ki a gyógyszert, hogy a gyomorsav hatására szétpattanjon, és az így megnövekedett mérete miatt képtelen legyen továbbhaladni.

A csillag alakúvá változott pirula ágait olyan polimerekkel vonták be, amelyek mindig csak az aznapi adagot engedik szabadon. Amikor az utolsó napi adag is kibocsátásra kerül, a csillag szétesik, távozik a szervezetből.

Sokféle betegségnél lehet alkalmazni ezt a módszert:

  • magas vérnyomásnál,
  • cukorbetegségnél,
  • szívbetegségnél,
  • malária és más paraziták ellen.

A csodapirula egy ideig nem kerül a patikákba, mert még csak malacokon tesztelték, és további állatkísérletek szükségesek, mielőtt embereknek is beadnák.