Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Google kitalálja, mit rajzolunk

2016.11.21. 15:34

A Google új játéka azonnali függőséget okoz, percekre leállt a munka a rovatban, amikor rátaláltunk. A Quick, Draw! nevű oldal a cég mesterségesintelligencia-kísérleteinek egyike. A játék lényege, hogy a gép húsz másodperc alatt kitalálja, mit próbálunk lerajzolni a magunk kezdetleges módján.

quickdraw2.png

Ez azt is jelenti persze, hogy gyorsan kell rajzolnunk, nem húzhatjuk az időt. A gép nem véletlenszerűen találgat, hanem más felhasználók rajzait használja fel ehhez. Vagyis ha például kutyát kell rajzolnunk, akkor végigpörgeti azokat a korábbi képeket, amelyek hasonlítanak a miénkre és folyamatosan mondja tippjeit.

Az esetek túlnyomó többségében tényleg eltalálja, pedig egérrel elég nehéz pontosan rajzolni. Egyszer-kétszer fordul csak elő, hogy nem sikerül a tipp. Ilyenkor meg lehet nézni, hogy a többi felhasználó hogyan oldotta meg a feladatot. Például az én hetyke, felálló fülű kutyámat nem ismerte fel, mert a felhasználók többsége nagy, lógó fülű kutyát rajzolt.

quickdraw1.png

A játék mögött lévő mesterséges intelligencia természetesen folyamatosan tanul a beküldött rajzokból, így egyre jobban és ügyesebben fogja felismerni a felhasználók kezdetleges rajzait. Vagyis a Google ráeresztette több millió felhasználóját a mesterséges intelligenciájára, hogy így segítse fejlődését. Mindenkinek jó ez így, a gép tanul, a felhasználó szórakozik.

A Quick, Draw csak az egyik a Google új játékai, kísérletei közül, itt találhat még többet.