Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Lerobbant a hadihajók Monty Pythonja

2016.11.22. 14:31

Lerobbant a USS Zumwalt a Panama-csatornában, és a kikötőbe kellett vontatni. Ez elég kellemetlen a hadihajónak, amelyet a legmodernebb, legfejlettebb hadihajóként állítottak be. Annak is indult, a technológiai csodának tartott romboló októberben állt szolgálatba.

Akkor ezt írtuk róla: a 182 méter hosszú, 14 564 tonna vízkiszorítású USS Zumwalt új osztályt képvisel a flottán belül; lopakodóképessége, irányított rakétái, hi-tech fegyverrendszerei, hibrid meghajtása, fejlett, áramvonalas hullámtörő teste, manőverezőképessége a part menti vizek új urává teszik.

Azóta kiderült: olyan drága hozzá a lőszer, hogy a haditengerészet inkább nem is használná. Minden egyes lövedék 800 ezer dollárba kerül, vagyis egyetlen lövés 220 millió forintból jönne ki.

Most pedig a Panama-csatornában hajózva történt valami, ami miatt nem tudott továbbmenni. A hivatalos közlemény gépészeti problémákról szól, a hajót egy volt amerikai katonai bázisra, a Balboa Naval Stationre vontatták. Azóta már úton van San Diego felé.