Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A sziget, amit napenergia hajt

2016.11.22. 18:20

Kedden lerántotta a leplet új szuperprojektjéről a Tesla, melyben az Amerikai Szamoán található Ta'u szigetét állították át csaknem teljes mértékben napenergiára, írja az Engadget. A bejelentés alig egy nappal azután érkezett, hogy Elon Musk két cége, a SolarCity és a Tesla hivatalosan is összeolvadt, amiből jól látszik, hogy hamar meg akarták mutatni, mire képes a két cég együtt.

A szigeten egy 1,4 megawattos napelempark található, ami közel száz százalékban lefedi Ta'u elektromos igényeit. Az 5328 napelemen kívül óriási szerepe van annak a 60 Tesla Powerpacknek is, amik együttesen 60 megawattórányi energiát képesek tárolni. Ezeknek köszönhető, hogy az egyébként általában napos sziget még napsütés nélkül is három napig bírná áramszünet nélkül.

A projekt  egy évet vett igénybe, de pozitív hatásai már most megmutatkoznak a szigeten. Sok másik eldugottabb közösséghez hasonlóan ugyanis a Ta'u-n élőknek is dízeles áramfejlesztőket kellett használniuk, ami amellett hogy meglehetősen drága, a környezetre is káros. A napenergiára való átállással mindkét problémát sikeresen kiküszöbölték, sőt maga a rendszer is megbízhatóbb lett, hiszen így nem fordulhat elő, hogy egy dízelszállítmány késése miatt áramszünet van a szigeten.

Persze ez a kísérlet nem jelenti azt, hogy mindenki készülhet a váltásra, ugyanis Ta'u szigete minden szempontból ideális tesztalany, a folyamatos napsütés és az alacsony lélekszám miatt. Egy nagyvárosban sokkal nehezebb lenne egy ilyen rendszer kiépítése, főleg olyan helyeken, ahol a nap is kevesebbet süt. Ennek ellenére abban rengeteget segíthet a Teslának, hogy megmutassa, a fosszilis energiahordozók kiszorítása nem lehetetlen feladat.