László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Köszi, hekkerek: ingyenes lett a tömegközlekedés San Franciscóban

2016.11.28. 09:21

A San Franciscó-i közlekedési vállalatot hekkertámadás érte. A támadók 100 bitcoinnyi váltságdíjat követeltek – ez nagyjából hetvenezer dollárnak megfelelő összeg.

Mivel a hiba okát nem sikerült izolálni, a közlekedési vállalat leállította az összes jegyautomatáját, és ingyenessé tette a közlekedést az egész városban. Muszáj volt, mert az összes állomás jegyautomatáinak képernyőjén a következő üzenet jelent meg:

You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter.

Vagyis figyelmeztettek, hogy az összes adatukat titkosították, és a feloldásukhoz a megadott mailcímen kell jelentkezni. A Yandex egy orosz internetes cég, közösségimédia-szolgáltatásokkal épp úgy foglalkoznak, mint email-fiókokkal. Ez azt sejteti, hogy a támadók oroszok lehettek – vagy éppen azt akarták sejtetni, hogy oroszok.

A hekkertámadás nem érintette a járműveket, így a forgalom zavartalan. A hivatalos szervek már hozzáfogtak az ügy kivizsgálásához. A közlekedési vállalat – Muni – szóvivője szerint a támadás nem fenyegeti a rendszer biztonságát, sem az ügyfelek személyes adatait.

A jegyautomaták vasárnap már üzemeltek, de nem tisztázott, hogy szakértők hárították-e el a hibát, vagy a váltságdíj kifizetése mellett döntöttek.