Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Köszi, hekkerek: ingyenes lett a tömegközlekedés San Franciscóban

2016.11.28. 09:21

A San Franciscó-i közlekedési vállalatot hekkertámadás érte. A támadók 100 bitcoinnyi váltságdíjat követeltek – ez nagyjából hetvenezer dollárnak megfelelő összeg.

Mivel a hiba okát nem sikerült izolálni, a közlekedési vállalat leállította az összes jegyautomatáját, és ingyenessé tette a közlekedést az egész városban. Muszáj volt, mert az összes állomás jegyautomatáinak képernyőjén a következő üzenet jelent meg:

You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter.

Vagyis figyelmeztettek, hogy az összes adatukat titkosították, és a feloldásukhoz a megadott mailcímen kell jelentkezni. A Yandex egy orosz internetes cég, közösségimédia-szolgáltatásokkal épp úgy foglalkoznak, mint email-fiókokkal. Ez azt sejteti, hogy a támadók oroszok lehettek – vagy éppen azt akarták sejtetni, hogy oroszok.

A hekkertámadás nem érintette a járműveket, így a forgalom zavartalan. A hivatalos szervek már hozzáfogtak az ügy kivizsgálásához. A közlekedési vállalat – Muni – szóvivője szerint a támadás nem fenyegeti a rendszer biztonságát, sem az ügyfelek személyes adatait.

A jegyautomaták vasárnap már üzemeltek, de nem tisztázott, hogy szakértők hárították-e el a hibát, vagy a váltságdíj kifizetése mellett döntöttek.  • Vennék
  • Hírek