Valér
2 °C
8 °C

18. századi ágyúval lőnek a szír lázadók?

2016.12.02. 15:14

A Szíriában tomboló polgárháború / felkelés / népirtás sok furcsa fotót és videót szolgáltat arról, milyen válogatott eszközökkel próbálják egymást legyilkolni a harcoló felek, de egy mostanában a Youtube-ra feltett videó még ezek közül is kitűnik – első ránézésre egy 18. századi ágyút, vagy annak frissen utángyártott változatát szerelte egy teherautóra a lázadók.

A fegyverről három rövid videó is nyilvános, melyek valószínűleg nem éles bevetéseket, inkább tesztlövéseket mutatnak. Az is kiderül, hogy tényleg az elöltöltős korszakot idézi a fegyver, mert csak a lövedék mozgási energiája pusztít becsapódáskor, nincs külön robbanótöltet, mely fokozná a hatást (ami persze a városban sínylődő civilek szempontjából nem tesz sok különbséget).

Szakértők szerint viszont kevéssé valószínű, hogy tényleg elöltöltős ágyúról van szó, ha jobban megnézzük, látszik, hogy a csőfarnál van valamilyen mechanikus elsütőszerkezet, és feltételezhetően a töltés is tud innen történni.

Ettől függetlenül az is biztos, hogy nem hivatalos, tömeggyártott ágyúról van szó, hanem a helyi hadmérnökök saját találmányáról, bár mindenképpen figyelemre méltó, mennyivel fejlettebb rendszer ez a szokásos „egy cső meg két kiló műtrágya” jellegű rakétákhoz képest, főleg a teherautó platójára szerelt visszarúgás-csillapító szerkezet jelent minőségi különbséget az általában használt házibarkács-fegyverekhez képest.

A szíriai felkelők már korábban is használtak ilyen barkácsolt ágyúkat, a hell cannonnak, vagyis pokolágyúnak külön wikipédiás bejegyzése is van. Ezek egy része elöltöltős változat, és a használt lövedékek között is van eltérés, van, ahol tulajdonképpen ágyúgolyókat lőnek ki, de akadnak gránátszerű, késleltetős gyújtóval szerelt lövedékek is.

Az sem újdonság, hogy meghaladott eszközöket vetnek be a felek, ha nagy a szükség: a második világháborúban a Blücher nevű német cirkálót például évtizedekkel korábbi, bár azért korántsem elöltöltős ágyúkkal lassította le a norvég Oscarsborg erőd, hogy aztán az első világháború előttről, a századforduló környékéről származó torpedókkal vigyék be a kegyelemdöfést. Külön érdekesség, hogy a vetőcsövekkel igazából inkább tippelgetni lehetett, mint célozni, de a sebességét és fordulékonyságát addigra jórészt elvesztő, amúgy is lángokban álló Blücher eltalálásához nem is kellett több.