Alfréd
-3 °C
3 °C

Megint leállt a magyarorszag.hu és az ügyfélkapu

2016.12.16. 09:12 Módosítva: 2016-12-16 15:37:36

Egy olvasónk jelezte, hogy tapasztalata szerint péntek reggel óta nem működnek az elektronikus hivatali ügyintézést lehetővé tevő online rendszerek. Mint írja: "Reggel óta próbálok foglalkoztatottat bejelenteni, de az oldal nem elérhető. Még egy telefonszámot sem tudok találni rajta ahol érdeklődni tudnék." Egy másik olvasó szerint "napok óta betegeskedik, jelenleg is össze van omolva a magyarorszag.hu. Minden ügyintézés, EKÁER stb elérhetetlen."

És csakugyan, pénteken elérhetetlenná vált a magyarorszag.hu, és az összes alá tartozó oldal, így az Ügyfélkapu is.  Augusztusban is volt hasonló üzemzavar, akkor áramszünet miatt álltak le az Ügyfélkapu és nem ment az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) sem

ugyfl

Egy harmadik, könyveléssel foglalkozó olvasónk azt írta, hogy "egy átgondolatlan fejlesztéssel ismételten megnehezítik a könyvelők munkáját. Néhány napja elkezdték átalakítani a magyarorszag.hu oldalt (állítólag kiveszik a java alól). Először a dokumentum feltöltés döglött meg. Ma reggelre az egész oldal áll mint a szög. Nem tudunk bevallásokat/bejelentségeket küldeni a NAV felé. De előkészíteni sem tudjuk a bevallásokat, mert az ANYK program is összeomlik indítás után. Nyakunkon a határidő (dec. 20.)."

Kerestük a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának sajtóosztályát, délelőttre ígértek tájékoztatást. Amint bővebbet megtudunk az üzemzavarról, frissítjük cikkünket.

Update: időközben a NAV oldalára kikerült egy rövidke tájékoztató "üzemszünetről, karbantartásról", ami szerint a "Kormányzati Portál és az Ügyfélkapu technikai okok miatt nem elérhető. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem érhetőek el. Az EKÁER-ben elsődleges hozzáféréssel regisztrált felhasználók nem tudnak bejelentéseket tenni. Az üzletmenet folytonosság a másodlagos felhasználók bejelentéseivel biztosítható." 

Update 2: a magyarorszag.hu-ra is kikerült egy rövid hibaüzenet, ami szerint  "a szolgáltatás nem érhető el" mivel "a szerver jelenleg nem elérhető (túlterhelés vagy karbantartás miatt)".

Update 3: új üzenet fogadja a látogatókat a magyarorszag.hu-n: "Tisztelt Felhasználó! A Kormányzati Portálon és az Ügyfélkapun karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem elérhetőek. Szíves megértését és türelmét köszönjük. Központi Rendszer Üzemeltetés."

Update 4: olvasóink jelzései szerint a telefonos ügyfélszolgálatok sem tudják érdemben kezelni a beérkező hívásokat, sőt a személyes hivatali ügyintézésben is fennakadások vannak, mint az az olvasónk által küldött képből is látszik:

Fotó: Olvasónk, Pali / Index

A személyes ügyintézéssel próbálkozó olvasónknak nem tudott túl sok biztatót mondani a kormányhivatali dolgozó: "az ügyfélszolgálatos hölgy azt mondta, hogy a hetfőn is csak elvileg és talán fog működni a dolog".

Update 5: úgy tűnik kora délutánra helyreállt a rend, a jelek szerint újra üzemel a magyarorszag.hu, és az Ügyfélkapu is.

Update 6: Fél négykor a következő tájékoztatást küldte Joó Gábor, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. kommunikációs csoportkoordinátora a mai rendszerleállással kapcsolatban:

2016. december 16-án reggel sorozatos áramellátási eszközhiba következtében a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. több informatikai rendszere leállt, egyebek mellett a magyarorszag.hu és az Ügyfélkapu is. A NISZ szakemberei a leállás időpontjától kezdve folyamatosan dolgoztak a hiba elhárításán, kicserélték az áramellátási problémát okozó eszközöket. Az érintett rendszerek és szolgáltatások 14:00 óráig fokozatosan helyreálltak, a rendszerekben adatvesztés nem történt.