Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feltalálták az életmentő szalagkorlátot

2016.12.18. 21:03

Egy dél-koreai cég újfajta útszegélyező korlátot fejlesztett, hogy ezzel óvja az autósok életét.

A szalagkorlát célja alapvetően az, hogy megóvja az autósokat a szakadékba zuhanástól, kisodródástól, illetve az úthoz nem tartozó részekkel való érintkezéstől. A szalagkorlátnak nagy hátránya, hogy ha nagy sebességgel, rossz szögből hajtanak beléjük, az sok esetben nemhogy megvédi, hanem egyenesen megöli a sofőröket.

A dél-koreai ETI új fejlesztéséhez műanyag hordókat használnak. Ilyesmikkel már korábban is kísérleteztek, de azok a hordók fémből készültek, így nem volt életbiztosítás velük ütközni. A fémrudak közé telepített műanyag hordók viszont direkt azzal a céllal készültek, hogy ne rongálják meg az autót és az utasokat.

Ahogy a videón is látható, ütközésnél a fémkorlátok ereje elnyeli a kinetikus energiát, a műanyag hengerek pedig elfordulnak a tengelyük körül - vagyis követik a jármű irányát, így elősegítve, hogy a kocsi ne pördüljön meg. A műanyag alkalmazásával az autóban keletkező károk is csökkenthetők.