Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Budapest Kelet-Európa legnépszerűbb technológiai központja

2016.12.19. 12:12

Budapest 7. helyen végzett a CBRE ingatlan-tanácsadó által kiadott jelentésben, amely Európa technológiai iparát és annak fő központjait elemzi. Az Európai technológiai klaszterek című jelentés szerint a 35 vizsgált város közül – a brexit ellenére is – London az első, majd Párizs és Berlin következik a dobogón.

 
Helyezés Város
1. London
2. Párizs
3. Berlin
4. München
5. Madrid
6. Dublin
7. Budapest
8. Bukarest
9. Isztambul
10. Tel-Aviv
11-12. Koppenhága, Stockholm
13. Amszterdam
14. Moszkva
15. Barcelona
16. Bécs
17. Róma
18. Milánó
19. Temze-völgy klaszter
20. Helsinki

A három nagy európai főváros után München, Madrid és Dublin következik, Budapest pedig a hetedik a listán. A vizsgált 35 nagyváros mindegyikében legalább 40 ezer alkalmazott dolgozik a technológiai cégeknél, a lista élén álló Londonban több mint 430 ezren vannak, és minden ötödik irodai munkatárs ebbe a csoportba tartozik.

Budapesten is közel 100 ezer munkavállaló dolgozik az IKT-szektor cégeinek, amelyek a város modern irodaterületének több mint 15 százalékát bérlik

– derül ki a cég közleményéből.

jelentés további fontosabb megállapításai:

  • Az elmúlt 5 évben a technológiai szektor sokkal gyorsabban bővítette az alkalmazottai számát, mint más irodában működő vállalatok iparágai, és a technológiai szektor a következő években is felülteljesítő lesz a létszám növelésében. Ez jellemzi az olyan nyugat-európai városokat, mint Berlin, Dublin, London, München és Bécse, és a gyorsan fejlődő felzárkózó piacok közül Budapestet, Bukarestet és Isztambult is.
  • Több európai nagyvárosban a technológiai vállalatok által bérelt irodaterület a 2008-2009-es gazdasági világválság előtt jellemző 10 százalékról 2016-ra 16 százalék fölé nőtt, megelőzve a banki és pénzügyi szektor által bérelt terület növekedését.
  • Londonból, Münchenből és Párizsból érkezik a legtöbb szabadalmi kérelem az Európai Szabadalmi Hivatalhoz.
  • Egyes technológiai központok bizonyos alszektorok vállalatait vonzották magukhoz. A digitális hirdetéssel foglalkozó cégek aránya Berlinben például kimagasló, és hasonlóan kiugró az IT-szolgáltatók részesedése a budapesti irodapiacon.