Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ már többet netezik mobilról, mint számítógépről

121219952
2017.01.03. 17:50

Az internet forgalmát elemző Statcounter számai szerint 2016 karácsonyával vette át a mobilnet az uralmat a hagyományos, számítógépes hozzáférés felett. Egész pontosan december 17, vagyis a karácsony előtti hétvége óta minden egyes nap nagyobb volt a mobilnet forgalma, mint a desktopé. Ez alatt nem adatforgalmat kell érteni, hanem a Statcounter által vizsgált nagy weboldalak látogatottságának forrását.

A mobilnetes és desktop forgalom jellegzetes hullámzást mutat, hétközben utóbbi ugrik meg (nyilnán a számítógéppel dolgozók munkahelyi netezése miatt), míg hétvégén jön a mobilos hullámhegy. A globális statisztikában tavaly májusban kezdte a hétvégi mobilnetes arány megközelíteni a desktopét, de a hétköznapokon ekkor még jó 10%-os különbség volt a két adat között. Ősz elején értünk el addig, hogy hétvégéken már a mobilnet az erősebb, és karácsonykor vette át a vezetést hétköznapokon is. A rekord karácsony második napja volt, amikor 58-36 volt a százalékos arány a mobilnet javára (a maradék nagy részét az 5-6% körül mozgó tabletes források adják).

Source: StatCounter Global Stats - Platform Comparison Market Share

Bár a globális összesítésben most történt meg a trónfosztás, egyes országokra lebontva egészen más képet kapunk. A fejlett nyugati és távol-keleti országokban még bőven vezet a desktop forgalom; ez például az amerikai, ez a japán, ez pedig a dél-koreai adatok alapján készült grafikon. Ilyen szempontból Magyarország is a fejlett világhoz tartozik, nálunk 75% körüli a desktop részesedése, a mobilnet pedig éppen csak fel-felugrik 20% fölé.

Egészen más a helyzet a fejlődő országokban, ahol nagyon kevés embernek van számítógépe, az olcsó okostelefonok azonban hatalmas tömegekhez juttatták el az internetet az elmúlt pár évben. Kínában például már tavaly márciusban beelőzte a mobilnet a desktopot, Indiában kb 80-20 az arány a mobilnet javára, míg Afrika több országában a 90%-ot közelíti a mobilnet aránya a teljes netes forgalomban.