Gyula
7 °C
20 °C

Az Nvidia Mass Effecttel támadta le Las Vegast

063 631002830
2017.01.05. 18:44
Az Nvidia vezére tartotta az első nagyelőadást idén a Las Vegas-i CES-en, és nem is aprózta el: gémer pécét rakott a felhőbe, hangvezérlésű asszisztenst a tévébe, okosmikrofont a lakásba, szuperszámítógépet az autóba, utóbbiból meg ők maguk is gyártanak egyet az Audival együttműködve. Mindent áthat a mesterséges intelligencia.

Az Nvidiától már megszokhattuk az utóbbi években, hogy hajlamos térdig belegázolni a CES techshow nulladik napján még inkább csak békésen csordogáló bejelentésfolyamba. Idén annyit lehetett előre tudni, hogy a videojátékok, a mesterséges intelligencia és az autók terén várhatók újdonságok, és az alapító-cégvezér Jen-Hsun Huang becsülettel szállította is ezeket, de annyit, hogy bő egy óra után fogyott csak ki a bejelenteni valóból.

Játékközvetítés Facebookon

Az Nvidia szorosabbra fűzi a szálakat a saját Geforce Experience nevű videojáték-platformja és a Facebook között, ezentúl két kattintás után már lehet is élőben közvetíteni a játékot. Ezen az első bejelentésen szinte átloholt Huang, pedig a játékközvetítés óriási üzlet, nem véletlen, hogy a műfajt uraló Twitch nyakában már egy ideje ott lohol a Facebook a maga élővideós platformjával.

Mivel ezt az újdonságot a régóta várt Mass Effect: Andromedával mutatta be Huang és a hozzá csatlakozó Bioware-vezér, mintegy mellékesen kaptunk egy teljesen új, a valódi játékmenetet is felvillantó trailert, és egy pontos megjelenési dátumot is: március 21-én jön a teljes játék.

Felhőpécé kazuároknak

Maradva még a videojátékoknál, Huang elmondta, hogy egymilliárd felhasználónak van ma olyan pécéje, amely nem alkalmas játékok élvezhető szintű futtatására, így aki nem gémer, csak alkalomadtán gyújtana rá egy ebéd utáni játékra, annak le kell erről mondania. Naná, hogy ezt Huang nem akarja, úgyhogy be is jelentette az Geforce Now nevű szolgáltatást.

Ez egy felhőalapú szolgáltatás lesz, a lényege, hogy bárki futtathatja rajta keresztül a megkívánt játékot, mert a mögé rakott bivalyerős számítógép fogja végezni a sok-sok számítást, nem a felhasználó saját, gyenge gépe izzad vele. A míves magyarsággal talán on demand gémerpécének nevezhető szolgáltatás márciusban már indul is, 20 játékóránként 25 dollárért lehet majd bérelni (ami nem olcsó, ráadásul ezen felül még a játékokat is meg kell venni).

Szép, okos, és mindenhol ott van

A Shield nevű Android TV-s streamelős dobozát is jelentősen felturbózza az Nvidia. Egyrészt az új kiadás lesz a világ első 4K-s és egyben HDR-es médiaeszköze, és a Shielden debütál a Netflix és az Amazon 4K HDR kínálata, sőt a Steam játékbolt első Android TV-s appja is.

A másik nagy újdonság, hogy az eddig csak a Google pár saját eszközén futó digitális asszisztense a Shielddel most beköltözik a tévébe is. (Később más androidos tévék is megkapják majd ezt a funkciót.) És hogy ne kelljen mindig a tévébe ordibálni, ha akarunk tőle valamit, a cég fejlesztett egy Nvidia Spot nevű okosmikrofont is. Ezeket közvetlenül a konnektorba dugva szerte a lakásban el lehet helyezni, így bárhol é bármikor elérhető a hangvezérlésű intelligens asszisztens. Az új Shield 199 dollárba (60 ezer forintba) fog kerülni.

Huang még egy lépéssel tovább ment okosotthontéren. Mint mondta, nagyszerű, hogy Mark Zuckerberg képes összerakni magának egy szuperintelligens okosrendszert a különálló kütyükből, de ők ezt mindenkinek elérhetővé akarják tenni. Ezt tudja majd elvileg az Nvidia Home AI, amelyben a saját okosmikrofonok mellett a Smartthings Hub nevű vezérlő által integrált több száz különféle eszköz is együtt fog tudni működni, és mindezt a Google Asszisztenssel lehet majd irányítani.

Autóba költözik a számítógép

Nem csoda, hogy az Nvidia ennyire masszívan beleállt mindenbe, ami mesterséges intelligenciával kapcsolatos. Az utóbbi évek nagy MI-reneszánszában a mélytanulás (deep learning) nevű módszer a slágertáma. A lényege, hogy a mély neurális hálónak nevezett rendszerek segítségével a gép képes önállóan tanulni. Ez viszont iszonyatosan számításigényes folyamat, éppen ezért az egyik pillére éppen az olyan grafikus processzorok rohamos fejlődése, amelyek terén az Nvidia piacvezetőnek számít.

A cég már a tavalyi CES-en is bemutatott egy önvezető autók vezérlésére szolgáló számítógépet, amelyet egy sor nagy gyártó használ is. Most ezt is továbbfejlesztették. A Xavier nevű “MI autó-szuperszámítógép” a nyolcmagos processzora mellé kapott egy 512 magos grafikus egységet is, és mint kiderült, az Nvidia BB8 nevű önvezető tesztautója már ezzel furikázik:

Az Auto-pilot mellett a másik okosautó-fejlesztési irány, hogy ha éppen nem az autó vezeti önmagát, akkor arra figyeljen, hogy az emberi sofőr minél biztonságosabban közlekedjen. Ilyen kutatásokról a Toyota egyik kutatója is beszélt az idei CES-en, és Huang szerint ők is dolgoznak rajta. Ez a Co-pilot rendszer a szenzoraival egyszerre figyel kifelé és az autón belülre, és szól, ha úgy látja, hogy a sofőr veszélynek tenné ki magát. Nagyjából arról van szó, hogy például egy külső kamera észreveszi, hogy jobbról jön egy biciklis, a belső kamera meg azt, hogy a sofőr ezt nem látja, ezért a veszélyt természetes nyelvre lefordítva jelez, vagyis odaszól, hogy ugyan vigyázz már. Ehhez az arcfelismerés és a fejmozgás mellett a szemmozgást is figyeli, sőt szájról is olvas, hogy akkor is megértse az utasításokat, ha épp nagy a zaj. (Helló, HAL!)

A tájékozódásra persze térképekre is nagy szükség van, ezért az Nvidia bejelentette, hogy egy sor nagy navigációs céggel lépett partnerségre: a kínai Baidu (hiszen Kína a világ legnagyobb autós piaca), a japán Zenrin, illetve a holland TomTom és a nemrég német autógyártók által megvett Here is csatlakozott az Nvidia autós ökoszisztémájához. Emellett olyan autóipari beszállítóóriásokkal is megállapodott a cég, mint a Bosch és a ZF, akik szintén a Nvidia autós számítógépét fogják használni.

A bejelentéscunami zárásaként az Audi amerikai részlegének elnöke is csatlakozott a Huanghoz a színpadon, és együtt jelentették be, hogy közösen fognak összehozni egy önvezető, intelligens autót. Ráadásul Huang azt ígérte, hogy ez 2020-ra az utakon lesz. Ha ez azt jelenti, hogy akkor már valós környezetben tesztelik, akkor ez kicsit félrevezető megfogalmazás; ha azt, hogy forgalomba is áll, az meg egy igen bátor vállalás.