Reklámok kerülnek a Facebook-videókba

2017.01.10. 14:31

A Facebook több hirdetést szeretne eladni a videóival és ezt a pénzt megosztani azokkal, akik feltöltik ezeket a videókat. Iparági források szerint egy teljesen új formával próbálkoznak majd, a videók közepén fognak rövid hirdetéseket bejátszani.

Egyelőre csak tesztjelleggel és nem mindegyikbe, a videó feltöltője döntheti el, hogy szeretne-e ilyet tenni bele. Maguk a hirdetések az első húsz másodperc után jelennének meg. Érdekes, hogy a videó előtt elinduló hirdetések nincsenek a Facebook videóiban, pedig szinte mindenhol máshol ez a jellemző.

A jelenlegi rendszerben a Facebook adja el a hirdetéseket és ezek 55 százalékát osztja vissza a feltöltőknek (de ez nagyon kevés volt, hiszen most nem sok a hirdetés a videóknál). Hasonló a rendszer, mint a YouTube-nál, ami a mai napig uralja az online videók piacát. Ha az új hirdetési rendszer életbe lép, akkor több pénz juthat a feltöltőkhöz.

A Facebook néhány évvel ezelőtt mozdult el a videók irányába, elég agresszív technikát választott arra, hogy megismertesse és megszerettesse a felhasználókkal a videók nézését az oldalon. Mára naponta 100 millió órányi videót néznek meg a közösségi oldal felhasználói.

Mivel eddig a videók közvetlen környezetében nem voltak hirdetések, a feltöltők nagyon kevés pénzt láttak ebből. Pedig vannak olyan felhasználók, kiadók, amelyek jelentős erőfeszítéseket tettek már arra, hogy videós tartalommal töltsék meg oldalukat. Mivel nem sok pénzt láttak eddig ebből, sokan (például sportszövetségek) nem tettek közzé itt értékes tartalmat.

Ez változhat meg most. Az első lépéseket már tavaly megtették, a Facebook megengedte néhány kiválasztottnak, hogy szponzorált videókat tegyenek közzé. A mostani terv nagyobb hatású lehet, mert minden videót érint és a hírfolyamban megjelenő videókban is megjelennek így a hirdetések. Vagyis a felhasználók is találkoznak majd a jelenséggel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM