16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Ingyenes játékgép miatt százezer forintra bírságolt a NAV

2017.01.10. 11:54

Az InsertCoin Egyesület célja a videójátékos kultúra megőrzése és népszerűsítése. Sok rendezvényük van, amelyeken egykori és mai játékokat, relikviákat, szoftvereket és hardvereket mutatnak be. Ezek közül az egyik egy régi arcade játéktermi gép. A gépet odavitték a rendezvényekre, majd szándékosan otthagyták a helyszínen, hogy a szórakozóhelyre járók játszhassanak vele. Ingyen lehetett játszani, a pénzbedobó nyílását is leragasztották a gépnek, így az egyesületnek semmi haszna nincs ebből.

A NAV azonban ennek ellenére megbírságolta őket százezer forintra a Dürer kertben hagyott gép miatt. Az indoklás szerint játékgépet kitenni típusengedély nélkül nem lehet.

A NAV-nak nyilvántartásba kell venni a játékautomatákat, de csak azokat veszi nyilvántartásba, amelyek a jogszabályban a játékautomatákra előírt műszaki követelményeknek megfelelnek. Vagyis a pénzbedobó tényleg olyan érméket fogad el, amit el kell, és pontosan számolja a bevételt.

Az említett gépbe azonban nem kell és nem is lehet pénzt bedobni. A büntetést ennek ellenére kiszabták, egy régi, 1991-es törvényre hivatkozva. Akkoriban még nagyon sok pénzbedobálós játékgép létezett, a törvényt is az akkori viszonyokra írták. De megváltoztak az idők, ma már nagyon kevés az olyan gép, amelybe pénz kell dobni.

A jogszabály a Flippermúzeum kapcsán vált széleskörben ismertté, a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya (SZEF) már a múzeum megnyitásának másnapján lecsapott a flippermúzeumra egy álcázott ellenőrzéssel. Mivel a játékgépek nem feleltek meg a törvényi előírásoknak, azt javasolták, szállítsák el az összes flippergépet - pedig azokkal sem lehetett pénzt nyerni. A bíróság azonban a Flippermúzeumnak adott akkor igazat. A határozat szerint a flippergépek nem minden esetben minősülnek a szerencsejáték-törvény szerinti játékautomatának.

Az InsertCoin Egyesület tegnap kapta meg a NAV bírságról szóló határozatát. Még nem fizettek, és nem született még döntés arról, hogy fognak-e egyáltalán, vagy fellebbeznek. Kaptás András elnök azt mondta, hogy céljuk az értelmetlennek tartott törvény megváltoztatása, részben ezért is helyezték ki a gépet. Azt szeretnék, hogy beszéljenek az elavult szabályozásról, hiszen ma már teljesen más a videójáték-kultúra, mint 25 évvel ezelőtt volt.  • Hírek
  • Hírek