János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ingyenes játékgép miatt százezer forintra bírságolt a NAV

2017.01.10. 11:54

Az InsertCoin Egyesület célja a videójátékos kultúra megőrzése és népszerűsítése. Sok rendezvényük van, amelyeken egykori és mai játékokat, relikviákat, szoftvereket és hardvereket mutatnak be. Ezek közül az egyik egy régi arcade játéktermi gép. A gépet odavitték a rendezvényekre, majd szándékosan otthagyták a helyszínen, hogy a szórakozóhelyre járók játszhassanak vele. Ingyen lehetett játszani, a pénzbedobó nyílását is leragasztották a gépnek, így az egyesületnek semmi haszna nincs ebből.

A NAV azonban ennek ellenére megbírságolta őket százezer forintra a Dürer kertben hagyott gép miatt. Az indoklás szerint játékgépet kitenni típusengedély nélkül nem lehet.

A NAV-nak nyilvántartásba kell venni a játékautomatákat, de csak azokat veszi nyilvántartásba, amelyek a jogszabályban a játékautomatákra előírt műszaki követelményeknek megfelelnek. Vagyis a pénzbedobó tényleg olyan érméket fogad el, amit el kell, és pontosan számolja a bevételt.

Az említett gépbe azonban nem kell és nem is lehet pénzt bedobni. A büntetést ennek ellenére kiszabták, egy régi, 1991-es törvényre hivatkozva. Akkoriban még nagyon sok pénzbedobálós játékgép létezett, a törvényt is az akkori viszonyokra írták. De megváltoztak az idők, ma már nagyon kevés az olyan gép, amelybe pénz kell dobni.

A jogszabály a Flippermúzeum kapcsán vált széleskörben ismertté, a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya (SZEF) már a múzeum megnyitásának másnapján lecsapott a flippermúzeumra egy álcázott ellenőrzéssel. Mivel a játékgépek nem feleltek meg a törvényi előírásoknak, azt javasolták, szállítsák el az összes flippergépet - pedig azokkal sem lehetett pénzt nyerni. A bíróság azonban a Flippermúzeumnak adott akkor igazat. A határozat szerint a flippergépek nem minden esetben minősülnek a szerencsejáték-törvény szerinti játékautomatának.

Az InsertCoin Egyesület tegnap kapta meg a NAV bírságról szóló határozatát. Még nem fizettek, és nem született még döntés arról, hogy fognak-e egyáltalán, vagy fellebbeznek. Kaptás András elnök azt mondta, hogy céljuk az értelmetlennek tartott törvény megváltoztatása, részben ezért is helyezték ki a gépet. Azt szeretnék, hogy beszéljenek az elavult szabályozásról, hiszen ma már teljesen más a videójáték-kultúra, mint 25 évvel ezelőtt volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!