A Facebook lefeküdt a thaiföldi kormánynak

2017.01.11. 12:52

A Facebook blokkolja azokat a posztokat Thaiföldön, amelyek nem tetszenek a helyi kormánynak. Ezt Andrew MacGregor Marshall újságíró vette észre, amikor jelezték neki, hogy posztjai nem jelennek meg a közösségi oldalon Thaiföldön. Más országokban gond nélkül el lehet ezeket olvasni, de a thai IP-címről netezők nem látják ezeket.

A posztokban valójában képek, egy nőt ábrázolnak, aki azt állítja, hogy Vajiralongkorn király szeretője. A képeken alsóneműben jelenik meg épp Chulalongkorn korábbi király (1910-ben halt meg) szobra előtt hajlong.

Thaiföldön nagyon szigorú törvények védik a királyi családot, tilos rosszat szólni a királyról és családjáról. Az újságíró egyébként korábban a Reuters thaiföldi tudósítója volt, 2011-ben tiltották ki az országból. Marshall azt nyilatkozta, hogy szándékosan szegte meg most a törvényt, mert rá akart mutatni arra, hogyan cenzúráznak a thai hatóságok.

Úgy tűnik, a Facebook a cenzorok segítségére siet, el is ismerték, hogy együttműködnek a kormánnyal a posztok blokkolásában. Védekezésül azt hozták fel, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyi törvényeknek megfelelően működjenek.

A közösségi oldal szóvivője azt mondta, hogy a kormányzat által megjelölt posztok mindegyike átesik egy jogi szűrésen és eddig tíz posztot blokkoltak Thaiföldön.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM