Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rajként repülő minidrónokat tesztel az amerikai hadsereg

2017.01.11. 15:15

Az amerikai hadsereg új védelmi rendszert tesztel, amelyben a drónok lesznek a főszereplők. Egészen pontosan a minidrónok, amelyek önállóan mozognak, de egy egységes szervezetként működnek.

Tavaly októberben három F/A-18 Super Hornet összesen 103 minidrónt eresztett a levegőbe Kaliforniában. A drónoknak egyenként alig harminc centiméteres az átmérője.

Az amerikai védelmi minisztérium videóján látni, ahogy a drónok megjelennek a radaron, majd csapatban mozogva hajtják végre a feladatokat. Sorba rendeződnek, forognak, megközelítik a célpontot, körülveszik azt. Mintha hangyákat néznénk, amint épp egy bolyra támadó bogarat vennének körbe és semmisítenének meg.

A Perdix drónok nem előre programozott, szinkronizálva működtetett egyének, hanem kollektív organizmusként működnek. Egy közös agyuk van, amely meghozza a döntéseket, a drónok pedig adaptálódnak. Mint a rajok a természetben. Ez azért lehetséges, mert mindegyik Perdix kommunikál minden más Perdix drónnal. A rajnak nincs tehát vezetője.

A drónokat eredetileg az MIT fejlesztette, 2013-ban alakították át katonai célokra. Egyelőre még nem vetették be sehol a drónrajt, de a közeljövőben valószínűleg védelmi feladatokat fognak ellátni.