Álhírgyomláló javítás jön a német Facebookra

2017.01.15. 21:39

A Facebook egy frissítésben változtatja meg a németországi megjelenések rendszerét annak érdekében, hogy csökkenjen a hamis hírek megjelenésének és terjedésének esélye, jelentette be a közösségi oldal üzemeltetője egy német nyelvű posztban.

A múlt hónapban bejelentett változtatások a következő néhány hétben lépnek majd életbe. A változtatást az ország igazságügyi minisztere, Heiko Mass is sürgette korábban, szerinte a Facebooknak alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a vonatkozó német törvények szigorúbbak, mint az USA-ban érvényesek.

A változtatásnak azért van jelentősége, mert a hamis hírek és a gyűlölkődő cikkek egyes vélemények szerint a szeptemberi választások végeredményét is befolyásolhatják. A Facebook bejelentése szerint a felhasználók egyszerűbben jelezhetik majd, ha hamis hírt találnak, és a gyanús cikkek állításait egy külsős csapat ellenőrzi majd. A teszteken megbukó cikkeket az oldal külön jelzi majd. Nehezebb lesz majd a közismert híroldalak facebookos jelenlétét másoló, de hamis híreket megosztó profilok létrehozása is.

Eközben az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb internetes platformok vezetőit idézte be egy a hírhamisítások és a terjedő gyűlöletbeszéd kivizsgálását célul kitűző bizottság. A Facebook, a Google és a Twitter vezetőit azért szeretnék meghallgatni a többpárti bizottság tagjai, hogy átbeszéljék, mit lehet tenni a hamis tartalmak terjedése ellen.

Damian Collins, a bizottság elnöke szerint az oldalaknak is van felelősségük abban, hogy ne jelenjenek meg náluk megtévesztő vagy hamis hírek, illetve hogy ne váljanak a közvéleményt hamis irányba formáló álhírek forrásaivá. Collins szavait alátámasztja egy felmérés eredménye, mely szerint a britek kétharmada szerint a Facebooknak többet kéne tennie a náluk megjelenő álhírek ellen.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM