Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A mesterséges intelligencia megtanult mesterséges intelligenciát fejleszteni

2017.01.23. 10:31

Már sokféle riogatás elhangzott azzal kapcsolatban, hogy kiknek az állását fogják elvenni a robotok és a mesterséges intelligenciák (MI), de most és váratlan fordulathoz értünk a történetben: a tanulni megtanuló szoftverek a tanítóik munkáját is elveszik.

Egészen mostanáig olyan hétköznapi dolgok kerültek szóba, hogy az önjáró autók miatt nem lesznek sofőrök, vagy hogy az algoritmusok pótolni tudják a diplomás közgazdászokat, de most azok állnak az ugródeszka szélén, akik ezt az egész szituációt megteremtették.

A Google Brain projekt kutatói arra jöttek rá, hogy a szoftverük képes gépi tanulásra alkalmas rendszereket tervezni, mégpedig olyan eredménnyel, hogy az túlmutat az emberek által létrehozott rendszereken - írja az MTI Technology Review. A szoftverük egy kiváló képfelismerő rendszert hozott léte.

Ez a vívmány forradalmi változást hozhat a világ gazdaságában, hiszen most egy igen szűkös erőforrás akadályozza meg a vállalatokat, hogy a gépi tanulás módszerét bevezessék a saját iparágukban: kevés az MI-szakértő. Ha viszont pótolni lehetne őket egy szoftverrel, az felgyorsítaná a gépi tanulás terjedését, minden elképzelhető területen.

Hogy megválaszoljuk a kérdésünket: ez még nem a vég kezdete, mert az MI-szakértők munkájának gépesítése most még hatalmas erőforrást igényel. A Google Brain kísérletében 800 erős grafikus csip hajtotta meg azt a szoftvert, amely képes volt más tanuló szoftvert előállítani. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?