Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi menőbb egy drónnál? A denevérutánzó drón!

2017.02.02. 14:18

A denevér repülését utánzó robotot építettek a Caltech és az Illinois Egyetem kutatói – írja az Engadget. Már csak azért megérte a projekt, mert így volt minek a nagyszerűen hangzó Bat Bot nevet adni.

batbotgif.gif
Fotó: Caltech/UIUC

Amellett, hogy jól néz ki, ahogy egy robot pont úgy cikázik a levegőben, mint egy igazi denevér, tudományos szempontból is jelentős a robot, mert a denevér repülése olyan komplex, hogy Soon-Jo Chung, a Caltech kutatásban résztvevő professzora szerint

a denevérrepülés a légi robotika Szent Grálja.

A madarak és a rovarok könnyebb utánozni, de a denevére szárnya több mint negyven csontból áll, ezért jóval bonyolultabb feladat. A megoldásához a kutatók a szárnyszerkezetet kilenc, 3d-nyomtatással előállított kapcsolódási pontra egyszerűsítették, amelyekben csontok helyett szénszálas elemek futottak össze, mindezt pedig mindössze 56 mikrométer vastagságú szilikonalapú hártyával vonták be. Az egész szerkezet csak 93 grammos, a szárnyfesztávolsága nagyjából harminc centiméter.

A Bat Bot a névadó állathoz hasonlóan egymástól függetlenül tudja mozgatni a két szárnyát, folyamatosan változtatva a méretüket a gyors manőverezéshez. A szárnycsapkodás azért is jó, mert kíméletesebb az akkuval, mint a hagyományos, rögzített szárnyú drónok, és azoknál csöndesebb is. A mai akkutechnológia még így se tesz neki lehetővé hosszú repüléseket, de a kutatók szerint ideális lehet szűk városi környezetekben, például ha fel kell kutatni vagy kimenteni valamit egy nehezen megközelíthető helyszínről.

A kutatók egy tanulmányban is bemutatták a munkájuk tudományos hátterét, ez a Science Robotics szaklapban jelent meg. Itt pedig videón is megnézhetik Bat Botot összeszerelés és akció közben: