Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemo frászt kap, ha ezt a robotkart meglátja (de nem látja meg)

2017.02.02. 16:12

Ha nem is láthatatlan, de a környezetbe nagyon is beleolvadó robotkart fejlesztettek az MIT mérnökei, olyat, amellyel a korábbinál egyszerűbbé válik a vizsgálatra kinézett, kisebb méretű halak befogása.

A karról a Nature Communications című szaklapban közreadott tanulmány szerint a tervezők a növendék angolnák pigmenthiányos, üvegszerű testét látva gondoltak arra először, hogy egy hasonló láthatósági jellemzőkkel rendelkező kar lenne a megoldás a problémáikra. A különleges markoló hidrogélből készült, de nem akármilyenből, hiszen alapállapotban ezek a nagyrészt folyadékból álló, zselés anyagok nem igazán képesek komolyabb erőt kifejteni, pláne nem gyorsan mozogni.

A megoldás az lett, hogy a 3d nyomtatókkal létrehozott, lézerrel formára szabott robotkar-részeket nemcsak mozgatja, de fel is keményíti az előre kivájt csatornákba beáramló folyadék, így hajtják végre a programtól várt mozdulatokat. A halfogó karmok mellett egy focilabda elrúgására is alkalmas láb, illetve egy előre-hátra úszó műhal készült még az eljárással. A korábbi hidrogéles robotokhoz képest sokkal fejlettebb megoldás komoly előrelépés: az új generáció robotjai másodpercek alatt képesek annyi mozdulatot végrehajtani, mint a korábbi változatok 20 óra alatt.

Az ehhez hasonló, puha felületű robotok előnye, hogy anélkül tudnak érintkezni a puhatestű állatokkal, hogy megsértenék azokat. Természetesen a fejlesztés még korántsem ért véget, egy sor megoldandó probléma van hátra: a mozgatáshoz szükséges szivattyú még a robot testén kívül van például, ami egyben azt is jelenti, hogy a robot csak addig tud eljutni, ameddig a szivattyú és a teste közti csövek elérnek.