Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soha nem volt még ilyen olcsó egy F-35-ös

2017.02.04. 00:42

Nyolc és fél milliárd dolláros, 90 gépre szóló rendelést adott le az USA védelmi minisztériuma az F-35-ös harci repülők gyártójának, a Lockheed Martinnak. 55 gép az amerikai hadsereghez kerül majd, 35 másikat továbbértékesítenek külföldi megrendelőknek.

A megrendelés azért is érdekes, mert most először csökken a gépek ára 100 millió dolláros darabár alá, a Pentagon közlése szerint a legutolsó megrendeléshez képest 728 millió dollárt spórolnak. Donald Trump elnök még decemberben írt arról Twitteren, hogy az F-35-ös projekt költségvetése irányíthatatlanná vált, és kritizálta a programot (amely 400 milliárd dolláros összköltségével egyébként valóban a legdrágább az USA védelmi fejlesztései közül) az óriási túlköltekezés miatt.

Egyes elemzők ugyanakkor azt mondják, hogy már jóval Trump twitteres megjegyzése előtt is voltak jelek arra, hogy a Pentagon és a Lockheed Martin mérséklik az árakat. Ugyanakkor a gyártó a mostani bejelentés kapcsán azt közölte, hogy "Trump elnök személyes közreműködése meggyorsította a tárgyalásokat, és segített az árcsökkentésre összpontosítani". Az biztos, hogy a gépek darabára folyamatosan csökkent, ahogy a legyártott gépek száma egyre nőtt.