Franciaországban is szűri az álhíreket a Facebook

2017.02.06. 13:07

Kampányt indított a Facebook Franciaországban is, hogy letörjék a hírfolyamokban megjelenő álhíreket. Nem véletlenül választották Németország után Franciaországot, itt elnöki választások lesznek idén.

A Facebook nyolc francia médiacéggel dolgozik együtt, hogy ellenőrizzék és szűrjék a felhasználók által bejelentett tartalmat. Az egyik partner a Le Monde, ők írták azt, hogy a francia kampány nagyon hasonlít a tavalyi amerikai és a múlt hónapban indított német akcióra.

A Facebookot és a Google-t nagyon sok támadás érte az elmúlt időszakban, hogy sok álhírt engedtek terjedni az amerikai választások alatt. Az európai vezetők most attól félnek, hogy a hamis hírek befolyásolhatják a kontinensen rendezett választásokat.

A rendszer a következő: ha egy felhasználó hamisnak jelöl egy hírt, az egy olyan felületen landol, amelyet a nyolc partner szerkesztőség lát. Ha legalább két médiacég megerősíti, hogy a hír hamis (linkekkel alátámasztva persze), akkor az adott hírt vitatottnak jelöli a Facebook hírfolyama. Ez azt jelenti, hogy a felhasználókat figyelmeztetni fogja, amikor meg akarják osztani azt.

A Le Monde mellett részt vesz az akcióban az AFP (Agence France-Presse), a BFM-TV, a Franceinfo, a France Médias Monde, a L’Express, a Libération és a 20 Minutes.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM