Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihat az élővilágra a ledes közvilágítás

2017.02.06. 11:05

A ledfények jelentősen befolyásolhatják az élővilágot. A University of Exeter kutatása kimutatta, hogy például a pókok és a bogarak éjjel a kivilágított területekre gyűlnek, teljesen függetlenül attól, hogy egyébként milyen életritmusban éltek.

Ha ötven százalékra vették a ledeket vagy kikapcsolták éjfél és hajnali négy között, akkor sokkal kisebb volt a hatás a rovarokra, mint amikor teljes fénnyel égtek a lámpák.

Azért fontos ezt a kérdést vizsgálni, mert egyre több helyen használnak ledeket a közvilágításban is. A tanulmány szerint 2011-ben a globális piacnak csak a 9 százaléka volt ledes, 2020-ra már 69 százalék lesz. Emiatt a kutatók aggódni kezdtek a növényekre és állatokra gyakorolt hatásuk miatt. Kutatásokat kell végezni, hogy megelőzzék a még nem látható ökológiai következményeket.

Alapvető változásokat okoz az ember azzal, hogy éjszaka megvilágítja a közterületeket. Fajok sokaságára lehet ez hatással, állítja Thomas Davies, a tanulmány egyik szerzője. A kutatásukban arra keresnek választ, hogyan tudják a hatóságok csökkenteni ezeket a hatásokat. Ráadásul nem csupán a rovarokat érintik ezek a hatások, de akár a gerincesek vadászási szokásait is megváltoztathatja, hiszen fénybe teljesen máshogy viselkednek az állatok, mint sötétben.