Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

18 milliószor töltötték le a veszélyes iphone-os alkalmazásokat

2017.02.07. 12:21

Az Apple alkalmazásboltjának kínálatát fésülték át a verify.ly nevű weboldal szakértői, hogy kiszűrjék azokat, melyek telepítése és használata rejtett biztonsági kockázatot jelenthet. A vizsgálat eredményei szerint a népszerűbb programok közül 76 olyan van, melyen keresztül megszerezhetők a felhasználók adatai még akkor is, ha a fejlesztők amúgy az előírásoknak megfelelően programozták le az alkalmazást.

A verify.ly célja a fejlesztők segítése, és a folyamatos ellenőrzéssel azt próbálják elérni, hogy a programozók jobban odafigyeljenek az adatbiztonságra, illetve ha nem tudják, hogy lehet megoldani a problémákat, tanácsot is adnak nekik. A legfrissebb bejelentésben szereplő alkalmazások kifejezetten népszerűek voltak, összesen 18 milliószor töltötték le őket az App Store-ból.

A három veszélyességi fokozatba sorolt alkalmazások közül csak a legalacsonyabb veszélyességi szintbe került néhány app nevét adták meg, a közepes és súlyos biztonsági hibákat tartalmazó alkalmazások listáját nem adják ki. A magyarázat szerint a vizsgálat célja nem a listázás, ezért szeretnének esélyt adni a fejlesztőknek a javításra.

A szakértők szerint a felhasználók maguk is tehetnek a saját biztonságukért. Az egyik tanács az, hogy ha a telefonon ne hajtsunk végre érzékeny műveletet akkor, ha nyílt wifire kapcsolódunk épp. Ha a művelet elkerülhetetlen, a legjobb, amit tehetünk, hogy lecsatlakozunk a wifiről, és mobilnet segítségével végezzük el, amit kell. Természetesen az nem változik, hogy a hibás appok kiadják az adatainkat, de sokkal nehezebb és költségesebb a mobilnet jeleit elfogni, mint egy nyílt wifi csatornáit figyelni.