Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google megcsinálta a Helyszínelők zoomolós átverését

2017.02.08. 11:18

A filmekben egy elmosódott pacából is képesek tökéletes képet kihozni a rendőrségi szakemberek és a hekkerek, pedig ez a valóságban nem lehetséges: ha egy képbe belenagyítunk, az darabos, pixeles lesz.

Kivéve, ha mostantól a Google új eljárását használjuk. A lényeg, hogy az algoritmus más képeket elemezve megpróbálja megtippelni, hogy nézhetett ki a 8×8-as, alacsony felbontású, emberi arcra csak alig emlékeztető kép. A folyamat során próbálja felismerni, hogy egy-egy pixel a 8×8-as ábrán minek felel meg egy jóval nagyobb, mondjuk 32×32 képpontból álló képen, majd megpróbálja ez alapján javítani a kis felbontású mintát. Az eredmény elég elképesztő tud lenni. Az alábbi ábrán a bal szélső oszlopban a gépnek adott kis felbontású minta, a jobb oldalon az eredeti, nagyobb felbontású kép látható, középen pedig az, amit a Google eljárása kiköpött.

Image-samples
Fotó: Google

Természetesen a dolog még nagyon kezdetleges, messze van attól, hogy bekerüljön a Google szolgáltatásai közé. Az sem kizárt, hogy először majd tényleg a rendőrség és más rendvédelmi szervek használják majd az eljárást, de bírósági tárgyaláson nehezen fogadják majd el bizonyítékként az eredményt, hiszen egy számítógép által generált kép nem biztos, hogy megfelel a szigorú követelményeknek.