Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rénszarvasokkal gyakorlatozott az orosz hadsereg

2017.02.08. 14:43

Pont ma adtunk hírt arról, milyen ijesztően jól működik az orosz hadsereg Dragunov mesterlövészpuskája (az elégedetlenkedőknek: csapattámogató lövésznek szánt hadi öntöltő puskája) a -50 Celsius-fokos zimankóban is, és tessék, hol rendezett a minap hadgyakorlatot az orosz hadsereg? Hát persze, hogy Murmanszkban, sarkvidéki körülmények között.

A hadgyakorlat több szempontból is érdekes volt. Egyrészt azért, mert a katonák nemcsak a ma bevett járművekkel gyakoroltak, de kutya- és rénszarvasszánra is felültek, ami elsőre talán túlságosan pesszimista forgatókönyvnek tűnhet, egész addig, míg nem tudjuk, hogy a II. világháborúban a szovjetek nagyjából 10 ezer rénszarvast használtak. Főleg szállítási feladatokra, sérültek kimentésére illetve felderítés során vetettek be a nagy hóban a lovaknál jóval magabiztosabban mozgó szarvasokat, így nem is olyan fura, hogy az orosz hadsereg sem veti el a lehetőséget.

A másik érdekesség, hogy míg a nyugati országok sarkvidéki bevetések esetén fehér-szürke álcafestést applikálnak a fegyverekre, addig az oroszok nemes egyszerűséggel betekerik valami fehérrel, amit be lehet. A fegyvereknél maradva látszik, hogy a gyakorlatok során az éleslövészet mellett volt olyan is, mikor vaktölténnyel durrogtatva szimulálták a harcot az orosz katonák a nagy hidegben.

És hogy mi szükség van a sarkvidéki képességek megőrzésére akkor, mikor a világ forró zónái mostanában jellemzően inkább sivatagok környékén vannak? A pesszimisták (vagy a realisták, majd kiderül) szerint a nagyhatalmak legközelebb az északi sarkvidék visszahúzódó jege helyén könnyebben kitermelhető nyersanyagokon kapnak majd össze, és hát arrafelé pont hideg van.