Valér
-1 °C
0 °C

Szabad hordozhatóságot kapnak a digitálistartalom-előfizetések

2017.02.08. 16:22
Megállapodásra jutottak a főbb uniós intézmények a megvásárolt online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról, aminek következtében a várakozások szerint lehetővé válik, hogy az európai uniós polgárok az EU-n belül bárhol igénybe vehessék filmekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra vonatkozó előfizetéseiket - közölte szerdán az Európai Bizottság.

Az Európai Unió Tanácsa, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között létrejött egyezség értelmében a fogyasztók az EU-n belül ugyanúgy hozzáférhetnének a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban, írja az MTI.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy magyar ügyfél előfizet valamelyik tévécsatorna - mondjuk az RTL Klub - online filmjeire, sorozataira, akkor azokat nemcsak Magyarországon nézheti meg, hanem a külföldi nyaraláson vagy üzleti úton is. A szolgáltatók az előfizető állampolgárságát a számlázási adatok, a netelőfizetés vagy az IP-cím alapján ellenőrizhetik.

Az ingyenes online szolgáltatást nyújtó tévécsatornák és rádiók dönthetnek arról, hogy nyújtanak-e hordozhatóságot a nézőiknek, hallgatóiknak, a fizetős szolgáltatásoknál azonban kötelező lesz ezt biztosítani.

A brüsszeli testület szerdai tájékoztatása szerint az új szabályok kötelezőek lesznek minden egyes fizetős online tartalomszolgáltatóra, például az Amazonra vagy a Netflixre nézve is. Az új szabályozás 2018 elején lép életbe, mert az érintett vállalatok a végleges elfogadást követően 9 hónapot kapnak a felkészülésre.

Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos üdvözölte az egyezséget, amely szerinte kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. "Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik majd kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket" - hangsúlyozta.

"A digitális technológiák új lehetőségeket kínálnak arra, hogy otthonunktól távol is élvezhessük a kulturális tartalmakat, ezért nagy igény mutatkozik irántuk. A megállapodás új kapukat nyit a polgárok számára, s egyúttal jobban védi az alkotókat és mindazokat, akik részt vesznek a kulturális és sportesemények létrehozásában" - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos.

Szakértők szerint az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még kiemeltebb jelentőséget nyer a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörlésével.

A megállapodást a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan is jóvá kell hagynia, amely várhatóan idén tavasszal történik meg. Ezt követően az új szabályok a jövő év elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak.

Felmérések szerint tavaly az európaiak mintegy 64 százaléka használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszására vagy letöltésére. Ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!