Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Több országban is elérhetetlenné tehetik a The Pirate Bay torrentoldalt

2017.02.13. 18:34

Három évre le kell tiltania a The Pirate Bay torrentoldalt egy svéd internetszolgáltatónak egy bírósági határozat szerint, írja a thenextweb. Ezzel precedenst teremtett a Svéd Szabadalmi Bíróság, ráadásul az ítélet ellen nem lehet fellebbezni. 

A határozat egy még 2014-es per következménye, amikor a Universal Music, Sony Music, Warner Music és a svéd filmipar egyesült erővel próbálta kiharcolni, hogy Bredbandsbolaget nevű internetszolgáltató technikai eszközökkel akadályozza meg, hogy az előfizetői hozzáférjenek a Pirate Bayhez és a Swefilmer stream oldalhoz. Akkor a Bredbandsbolaget azzal érvelt, hogy internetszolgáltatóként neki csak annyi a kötelessége, hogy biztosítsa a korlátlan internet-hozzáférést, a stockholmi kerületi bíróság pedig első körben igazat adott neki.

Azonban a Pirate Bay azóta is folyamatos sérti a szerzői jogokat, ezzel együtt pedig a svéd törvényeket, így a Svéd Szabadalmi Bíróság felülbírálta a döntést. Emiatt a Bredbandsbolaget kénytelen önkényesen letiltani a Pirate Bayt az előfizetők elől, és amennyiben ezt nem teszi, akkor akár 56 ezer dolláros büntetést is kaphat. A határozatot ráadásul az EU-s törvények fényében kell értelmezni, tehát elvileg nem kizárólag Svédországban lehet majd alkalmazni.

Peter Sunde, a Pirate Bay korábbi szóvivője szerint ezzel hibát követett el a bíróság, hisz a torrentoldal használóit így úgy sem tudják meggátolni a torrentezésben. Viszont elindítottak egy lavinát, a szerzői jogtulajdonosok mostantól tulajdonképpen bármelyik nekik nem tetsző oldalt letiltathatnak. Ennek pedig később később politikai vonzata is lehet, mígnem az egészből nem lesz más, mint egy, a piaci versenyt elfojtó üzleti modell.