Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyűlölni fogja a Facebook friss újítását

2017.02.15. 11:36

Tovább hangolja a Facebook a felhasználók videófogyasztási szokásait, derül ki a közösségi oldal február 14-i fejlesztői blogposztjából. Arra hivatkozva, hogy az emberek egyre több és több mozgóképes tartalmat osztanak meg és fogyasztanak Facebookon, újabb változtatásokat léptetnek életbe a falunkon megjelenő videókkal kapcsolatban. Ahogy a poszt fogalmaz: az újításoknak köszönhetően gazdagabb, lebilincselőbb és rugalmasabb élmény lesz a facebookos videónézés.

Ez első és talán legsokkolóbb változás az lesz, hogy amint egy videóhoz érünk görgetés közben, az automatikusan elindul, mégpedig rögtön hanggal. Ez utóbbi bekapcsolását a Facebook mérnökei szerint az indokolja, hogy az emberek elvárják, hogy egy videónak hangja legyen lejátszáskor. Állítólag ezt már tesztelték, és pozitív visszajelzéseket kaptak, úgyhogy lassan mindenki számára élesítik ezt a funkciót.

Annyiban lesz emberbarát a rendszer, hogy nem rögtön max hangerőn kezd nyüszíteni az ismerősünk csivavája, hanem a le-fel görgetéssel arányosan hangosodik illetve halkul majd a felvétel. Azt is ígérik, hogy ha le van némítva az eszköz, amin épp facebookozunk, akkor természetesen nem lesz hangja a videóknak sem. A hanggal induló videóktól rettegőknek azt is megsúgták, hogy a Beállítások menüpontban ki lehet majd kapcsolni ezt a funkciót. SEGÍTÜNK: ITT KELL MAJD KERESNI A KIKAPCS GOMBOT.

Újdonság lesz az is, hogy a függőleges vidókat ezután eredeti méretükben, formájában vágatlanul jeleníti majd meg az oldal, alkalmazkodva ezzel a telefonos videókészítés globális trendjeihez. A hosszabb videókat ki lehet majd passzintani szélre, és miközben tovább scrollozunk az oldalon, azok lekicsinyítve ott maradnak és továbbpöröghetnek (a YouTube appja már tudja ezt a funkciót, de a desktop Tumblr is jó ideje így működik). Sőt, Androidos eszközökön a videó megtartható a képernyőn azután is, hogy az appból kiléptünk.

Ezeken kívül még egy fontos újítást vezet be a Facebook: jön az okostévékhez kifejlesztett “Facebook Video App”. Az Apple TV, Amazon Fire TV, Samsung Smart TV és egyéb tévékhez készült, hamarosan letölthető applikációval a lakásunkban lévő tévén is nézhetjük a Facebookon megosztott videókat. Tavaly vezették be a lehetőséget, hogy Facebookon lévő videót okostévére is lehet streamelni, most erre dedikált app kínál majd jóval több lehetőséget.