Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnnek a kalózoldalak az online keresőkből

2017.02.21. 09:16

A Google és a Microsoft vállalta, hogy a brit felhasználók számára nyújtott szolgáltatásaikban módosítják a kereső algoritmusát. A két cég aláírt egy magatartási kódexet, ami szerint Nagy-Britanniában aktívabban fognak fellépni az ellen, hogy a felhasználók jogsértő tartalmakhoz férjenek hozzá – írja az IT Café.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogy a Google vagy a Bing keresési találatai között az első oldalon nem fognak olyan tartalmakat megjeleníteni, amikért jogdíjat, előfizetési díjat kellene fizetniük a jogtulajdonosoknak. Ugyancsak letiltják a filmek, zenék és sportesemények kalózközvetítéseit.

Az Egyesült Királyságban már eddig is tűzzel-vassal üldözték a kalózkodást, de ez a lépés a maga nemében egyedülálló. A keresők üzemeltetőinek eddigi legszigorúbb intézkedése az volt, hogy pl. a Google a keresés beírásakor egy nyilvántartott kalózoldalnál a keresőmezőben nem ajánlja fel az automatikus kiegészítést, illetve nem hozza be gépelés közben a várható találati listát. A nyáron életbe lépő intézkedés nyomán viszont az várható, hogy bár tiltás nem lesz, de ha valaki ilyen, gyakran kalózoldalak által is szolgáltatott tartalmakra keres rá, a keresők a legális oldalakat fogják szoftveresen előresorolni.

A beszámoló szerint a vállalatok már jó ideje folytattak tárgyalásokat a brit jogvédő hivatallal (Intellectual Property Office – IPO), illetve a kulturális, média- és sportügyekért felelős minisztérium képviselőivel az etikai kódex megalkotásáról. A lépést a távközlési felügyelet (Office of Communications) is támogatta. A megbeszéléseken olyan megoldásokat kerestek, melyekkel távol lehet tartani az Egyesült Királyság felhasználóit az illegális tartalmakat kínáló oldalaktól.

Mindez csak kis része annak az online kalózkodás elleni átfogó intézkedési tervnek. A hatóságok a jövőben bírósági határozat alapján (újabb) oldalblokkolásokra is készülnek: szorosabbra fűzik együttműködésüket a nagyvállalatokkal, hogy azok visszaszorítsák az illegális oldalakon megjelenített reklámok számát.