Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját magát tanítja kódolni a mesterséges intelligencia

shutterstock 521248663
2017.02.24. 16:39

A Microsoft és a Cambridge-i Egyetem kutatóinak közös rendszere, a DeepCoder egy speciális, önálló tanulásra képes mesterséges intelligencia. Alapvetően azért hozták létre, hogy olyan emberek is létrehozhassanak egyszerűbb programokat, akik amúgy nem értenek a kódoláshoz.

A DeepCoder egy programszintézis nevű eljárást használ: új programokat alkot már létező szoftverekből átemelt kódsorok segítségével. Miután feltöltöttek rá egy listát az inputokkal és outputokkal, a DeepCoder magától megtanulta, hogy rakja össze a végeredményhez szükséges kódrészleteket.

A fejlesztőknek (nem programozóknak!) ezután csak annyi dolguk van, hogy meghatározzák a végleges program paramétereit. A tényleges fejlesztést a mesterséges intelligencia fogja végezni. A DeepCoder ezenfelül – a gépi tanulás módszerével – további adatbázisokat szkennel végig, hogy a jövőben használható kódsorokat keressen.

A DeepCoderrel töredékmásodpercek alatt hozhatók létre működő programok. Ez nagy előny más, hasonló elven működő rendszerekhez képest, mivel azoknak percekig tart az összeollózott kódrészletek tesztelése. Mivel a DeepCoder hosszú távon megtanulja, hogy mi mivel és mire használható, a fejlesztési folyamat is gyorsabb lehet.