Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ez a robot ugyan nem veszi el a munkát

2017.02.26. 10:21

Izgalmas eljátszani azzal a gondolattal, hogy egy gépben megteremthetjük az ember képmását, és ehhez oldalbordákat se kell kiszedni. A humanoid robotok története azonban sokkal inkább hasonlít az evolúcióra, mint a mesés teremtésmítoszokra, és ma már ott tartunk a fejlődésben, hogy bárki vehet magának egy viszonylag fejlettnek látszó példányt. Ilyen például a UBTech által piacra dobott Alpha Pro.

Képernyőfotó 2017-02-22 - 16.04.46.png

A héten játszottunk ezzel a scifiből kilépett géppel, és azt reméljük, hogy a jövő robotjai is rá hasonlítanak majd. Aztán kapnak egy kis mesterséges intelligenciát, és elpusztítják a civilizációnkat. Már az Alpha Pro kéken villódzó szemében is van valami gonoszság, bár ettől még nem túl félelmetes, és ha arra készülne, hogy ártson nekünk, egy hanyag láblendítéssel a sarokba tudnánk rúgni. Persze semmi ilyesmitől nem kell tartani, az Alpha Pro csupán egy oktatórobot, egy újabb kísérlet arra, hogy megszerettessék a gyermekekkel a kódolást.

Akkora, mint egy gibbon.

Csak hát ezt nem banán hajtja, hanem elektromos áram, és az akku legfeljebb egy órán át tudja működtetni a tizenhat energiaéhes szervómotort. Van hozzá egy mobilos app, ez bluetooth kapcsolaton küldi át a parancsokat a robotra, és usb-n a számítógépünkkel is összeköthetjük.

Kitalálhatunk saját mozdulatokat, de ha ehhez lusták vagyunk, akkor az appban a gyártó és a többi felhasználó által feltöltött mozdulatokat is megtaláljuk. Vannak pár perces táncok, de ne számítsunk Fred Aster féle lépésekre, az Alpha Pro inkább a testépítők kifinomult mozdulatait idézi.

Jógamozdulatokat is tanulhatunk a robottól, de ezzel érdemes csínján bánni, mert az Alpha Pro végtagjai nem egészen úgy csavarodnak, mint az emberé. Valamit elszámolhattak a mérnökök, amikor a helyükre illesztették a karok túlcsavarodását gátló ütközőket, az Alpha Pro ugyanis maga előtt nem tudja magasra felemelni a karját, amire minden ember képes, viszont

hátrafelé úgy ki tudja tekerni a végtagjait, hogy a valóságban attól ropognának a csontjaink.

Persze ez egy robot, nem kell pont úgy mozognia, mint az embernek. Csak ne akarja senki pontosan utánozni, mert az fájni fog.

Azzal is meg kell barátkozni, hogy a robot kicsit sután mozog, alig van valami tapadása a lábainak. Erre azért van szükség, mert ha amikor tapad, például szőnyegeken, nehezebben mozdítja tovább a lábfejét. Rendszeresen be is akadt, és hallhatóan erőlködtek a motorjai. Ebből pedig nagy baj lehet, úgyhogy jobb, ha hagyjuk csúszkálni-csoszogni.

Ahogy a fenti videókon is hallható, az Alpha Pro elképesztő zajos. A legjobb lenne átlátszó plexi mögé zárni, és úgy játszani vele, mert a szervómotorok minden apró kis fordulattal borzalmas nyivákoló hangot adnak ki, még a macska sem lehetséges társat lát benne, hanem inkább távolról figyeli, hogy mi lehet ez a szörnyeteg. Egyedül az megnyugtató, hogy amíg nem tudják lehalkítani, addig titokban lázadó robotok tutira nem lepnek minket álmunkban.

Egyesek talán idegesítőnek mondanák ezt a zajt (mi biztosan), de amikor bekapcsoltuk a robotot, egy pillanat alatt odavonzott tizenöt kollégát, és mindenki perceken át azt leste, hogy mi mindenre képes a gép. Pont ebben van az Alpha Pro legerősebb pedagógiai képessége: mindenki felfigyel rá. Beépített hangszóróival előre betáplált üzenetek átadására vagy zenék lejátszására is alkalmas, csak nyugton kell maradnia, amíg beszél, hogy a motorjai ne nyomják el a hangját. Az biztos, hogy jóval olcsóbban elvégzi ezt a munkát, mint mondjuk egy bohóc.

Bizonyos mértékig arra is jó lehet a robot, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a kódolásra, hogy rájöjjenek, ez valójában nem is olyan bonyolult, viszont nagyon szórakoztató dolog. Ezt a mobilon is érdemes kipróbálni, mert van egy olyan mód, amikor kézzel átállíthatjuk egy picit a végtagok állását, ezt lementjük lépésként, megint átállítjuk picit, megint lementjük – mint amikor stop-motion felvételt készítünk, csak a robot ezt utána bármennyiszer vissza is tudja játszani.

Még kifinomultabb a pc-re és Macre kiadott program. Ennek a kezelőfelülete nem a szoftverfejlesztők által használt programozási környezetekre hasonlít, hanem inkább olyan, mint egy videóvágó szoftver. Átlátható, könnyen megérthető a működése. Vicces benne a digitális marionettbábozási funkció, amikor szoftverben megjelenő robotmodellt egérrel mozgatjuk meg, és az usb-n számítógépre csatlakozó robot pontosan utánozza a virtuális mását. 

Amikor mozdulatsort programozunk be, egy időtengelyen kell megadni, hogy miként változzon a tizenhat szervómotor állása. Van egy alapkészlet – elfordulással, előre haladással –, amelyekből pillanatok alatt össze lehet rakni egy összetettebb sorozatot. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, ebben bőven vannak kihívások, hiszen a robotnak meg kell tartania az egyensúlyát. Nem úgy, mint az alábbi videón.

A felhasználók által feltöltött parancsok közt sok rossz példát találunk, ilyen például a videón is látható rúgás, ami inkább az utolsó rúgás, haláltusa nevet érdemelné. De még a gyári parancsok közt is van néhány, amitől pillanatok alatt felborul a robot, és hatalmasat csattan a padlón. Aggódtunk is, nehogy eltörjön, mégiscsak egy 200 ezer forintos játékról van szó.

Igen, jól olvasta, 200 000 forintba kerül.

Kissé túlzásnak tűnik ez az ár, bár való igaz, hogy a Lego Mindstorms Ev3 készletben sokkal kevesebb szervőmotor van, mégse sokkal olcsóbb. Csakhogy a Lego ezt egy rakás izgalmas szenzorral pótolja, így a műanyagból összerakható robotok a környezetükre is tudnak reagálni. Az Alpha Pro ilyen szempontból kőhülye, csak előre meghatározott mozdulatokat tud végrehajtani.

Azt kell tehát mérlegelni, hogy milyen korosztály és milyen célokra használná a robotot. Az iskolákban például, ha nyitottak a modern dolgokra, akár egy iskolai színdarabban is találhatnak neki szerepet, de önmagában a 16 szervómotor egyidejű mozgatása is izgalmas kihívás, hasznos ismereteket lehet átadni vele. Mégiscsak valami hasonló történik a gyárakban alkalmazott robotkarokkal is, amiket ugyanúgy be kell programoznia valakinek, hogy tökéletes szinkronban mozogjanak, és képesek legyenek elvégezni a rájuk bízott munkát.