Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint fizethet a Telekom

2017.02.27. 14:05

Idén már másodszor szabott ki bírságot a Telekomra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a cég a 4G hálózatát a legnagyobbként hirdeti, ami nem ellenőrizhető állítás – írja a Portfolio. A büntetés 35 millió forint.

A cég reklámszlogenje szerint "A Telekom 4G mobilinternetet választják a legtöbben. Bízd rá magad!", ezt az összehasonlítást viszont nem tudják adatokkal alátámasztani. Bár a Telekom az NMHH gyorsjelentéseire hivatkozik, a GVH szerint azok nem tartalmaznak adatokat a 4G-hálózat használóiról, és ilyen gyorsjelentés amúgy is 2014 januárjában készült utoljára, ezért nem alkalmas arra, hogy a vizsgált, 2015 júliusa és augusztusa közötti reklámkampányban használják, mert 2015-ben jelentős hálózatfejlesztések történtek, ami akár át is rendezhette azóta a piacot.

Az GVH szerint a fogyasztóknak tudniuk kell ellenőrizni egy reklám állításait, márpedig az ellenőrizhetőség követelménye már akkor se teljesül, egy összehasonlító reklám hitelessége csak egy bírósági perben vagy egy hatósági eljárásban dönthető el.

A Telekomra már januárban is bírságot szabott ki a 4G-hálózat reklámozása miatt a GVH. Az akkori büntetés jóval nagyobb, 600 millió forint volt, ami minden idők legnagyobb ilyen bírságának számít.

A Telekom már jelezte, hogy bíróságon támadja meg a GVH határozatát.