Rumuki: védelem a bosszúpornó ellen

adriano-de-gironimo-191544
2017.03.05. 11:05

A bosszúpornó (revenge porn) fogalma sajnos sokaknak ismerős, de akinek mégsem: arról a jelenségről van szó, amikor szakítás után az egyik fél úgy dönt, hogy bosszúból feltölti az internetre a magáncélra készült közös szexvideót.

Hogy ilyen esetekből sok van, azt sejteni lehet abból is, hogy külön fogalmat alkottak miatta, meg hát elég belegondolni, hogy milyen könnyen hozzáférhető ma a kamera, a szex és az internet.

Nathan Kot, egy 24 éves új-zélandi programozó fejlesztett egy alkalmazást, amivel a hasonló eseteket meg lehetne akadályozni. A titkosító eljárás lényege, hogy, akárcsak a szexhez,

mindkét fél beleegyezése kell hozzá.

A Rumuki nevű alkalmazással csak akkor lehet elkezdeni a videórögzítést, ha mindkét fél jóváhagyja. A filmet csak akkor lehet megnézni, ha mindkét fél megadja a véletlenszerűen generált alkalmi kódokat. Ezt a kódot az eszköz saját jelszava is védi, illetve az alkalmazásba épített további jelszó - arra az esetre, ha az egyik fél véletlenül nem zárolná a telefonját.

A Rumukit eddig hatezren töltötték le.

Becslések szerint világszerte több ezer, kimondottan a bosszúpornóra szakosodott oldal üzemelhet. Riasztó szám, de az Egyesült Államokban állítólag minden huszonötödik internetező lesz bosszúpornó áldozata – igaz, ebbe már az is beletartozik, amikor az érintettet csak megfenyegetik a privát felvételek publikálásával.

Ez nem olyan, mint a 2014-es Fappening-botrány – amikor Jennifer Lawrence meztelen képei szivárogtak ki –; a bosszúpornót sokszor nem hekkerek lopják el, hanem az egyikori partnerét gyűlölő fél osztja meg az interneten a másik beleegyezése nélkül.

Kot szerint a Rumukinak még vannak hiányosságai. Azt ugyan jelzi, ha az egyik fél elindítja a videót, de azt már nem, ha közben egy képernyőfotót készít róla. Azt Kot is elismeri, hogy a bosszúpornó ellen nincs tökéletes védelem. Nem is szeretné, ha a Rumuki hamis biztonságérzetet keltene. Inkább azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy legyenek nagyon óvatosak.

Borítókép: Adriano De Gironimo / Unsplash

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport