Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Gyerekeknek indított biztonságos közösségi oldalt a Lego

2017.03.10. 09:32

Azt gondolnánk, hogy 2017-ben már kockázatos új közösségi oldalt létrehozni, hiszen a piac már annyira telített, hogy nem igazán van létjogosultsága egy újabb site-nak, ahol barátokat lehet gyűjteni és életünk fontosnak vélt eseményeit megosztani. A Lego azonban úgy tűnik, máshogy gondolja, és néhány hete elindította a Lego Life közösségi oldalt.

Az oldal kifejezetten gyerekeknek készült, és egy téma köré épül – nem nehéz kitalálni, hogy ez a Lego. Az oldal jellegében leginkább az Instagramra hasonlít, mert képeket lehet megosztani a közösséggel, mégpedig saját legóalkotásokról készült képeket. Van klasszikus hírfolyam, profilok, és lájkolni lehet a képeket. De nagyjából eddig tart a hasonlóság bármilyen közösségi oldallal. A Lego Life alkotói ugyanis nagyon komolyan gondolták a biztonságot, nem akarták a gyerekeket semmi olyannak kitenni, amivel egy átlag közösségi oldalon találkozhatnak. Mindent ennek rendeltek alá, az oldal felépítése, a szabályok, még a dizájn is erről szól.

Az egyik legjobb védelmi eszköz pedig a személyes adataik védelme. Első lépésként szülői hozzájárulást kér az alkalmazás, hogy regisztrálhasson a gyerek. Ehhez a szülők emailcímét kell megadni, akik az arra küldött linken megadhatják a hozzájárulást. Persze biztosan kijátszható a rendszer, de azért a többségnek ez egy jó szűrő lesz. A regisztrálók még saját nevet sem írhatnak ki az oldalra, az azonosítókat véletlenszerűen összeválogatott szavakból lehet összerakni. Avatárként sem saját fotó jelenik meg, hanem a júzerek egy legófejet alakíthatnak saját képükre.

A tartalmat több módon is ellenőrzik, egy automatizmus folyamatosan pásztázza a feltöltött képeket. Ezen kívül Lego-alkalmazottak is átnéznek mindent. Ez egyelőre még nem okoz komoly terhet, de ha népszerűbb lesz az oldal és egyre több képet töltenek fel, ez nehézséget jelenthet. A tartalmak alá sem lehet akármit odaírni, előre megadott szöveget és emojit tudnak csak a képek alá kommentelni a felhasználók. Előre megadott emojik közül lehet választani, amelyeket egy tesztidőszak után raktak össze a közösségi oldal megalkotói. A legtöbb különféle érzelmeket kifejező legófej, de akarnak más figurák is. Negatív emojik nincsenek.

A szigorú szabályok elsőre furcsának tűnhetnek, de az oldalt 13 éven aluli gyerekeknek készítették – azoknak, akiket amúgy a többi közösségi oldalról tiltanak (elvileg Facebookra sem regisztrálhatnak 13 éven aluliak). Az egyszerű alapfunkciók mellett különböző kihívások is várják a felhasználókat, és külön csatornákat indítottak több Lego-brand rajongóinak. Idővel a cég egyik új reménysége, a Lego Boost nevű programozható készlet is kap majd saját csatornát, ahol a felhasználók majd programjaikat tudják megosztani.

A Lego Life-ra idővel videókat is fel lehet majd tölteni, de itt is figyelnek arra, hogy 13 éven aluliak ne tudjanak szülői engedély és ellenőrzés nélkül szöveget felmondani a videókhoz. Ezt is emberek ellenőrzik, nem bízzák algoritmusokra, mert azok tévedhetnek. Egyébként a trendeket figyelve valószínűleg a stop-motion videók lesznek népszerűek az oldalon.

Az oldalra január vége óta majdnem egymillióan regisztráltak, 2,7 millió lájkot osztottak ki a felhasználók és eddig 140 ezer képet töltöttek fel. A Lego Life egyelőre nem elérhető Magyarországon, csak néhány kiválasztott országban tölthető le (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Dánia, Ausztria és Svájc). Itthon majd csak 2018-ban lehet letölteni az appot, előtte kialakítanak egy magyar moderátorcsapatot is.