Hologramokból épül teljesen új világ

GettyImages-518264110
2017.03.10. 15:10

Kipróbáltuk a Microsoft Hololens sisakot egy hazai vállalat műhelyében, ahol eladható alkalmazásokat, informatikai megoldásokat építenek a hologramokat megjelenítő eszközre. 

A Hololens nagyjából olyan nehéz, mint egy biciklis bukósisak, de úgy néz ki, mintha egyenesen a Robotzsaru fejéről vették volna le. A tudása is hasonló, Windows 10-et futtató számítógép van benne, és egy különleges csipnek köszönhetően valós időben tud háromdimenziós térképet készíteni a minket körülvevő valóságos térről, a bútorokról és a falakról, hogy pontosan tudja elhelyezni a rajzolt hologramokat.

Ezeket a hologramokat nemcsak mi láthatjuk, hanem mindenki más is, aki ugyanabban a térben magára húz egy Hololens sisakot. A felhasználók belső szemszögből érzékelik a valós szemmel látható közegükben lebegő virtuális tárgyakat, és ezeket körbe tudják járni, hogy minden oldaláról megszemléljék azokat.

Mit keres egy űrhajós az irodámban?

A demóra a több évtizede alapított és ma is magyar tulajdonú, informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Grepton Zrt-nél került sor, a vállalat ugyanis vett magának egy Hololenst.

„Irányított módon kísérletezünk, hogy feltárjuk az eszköz alkalmazási lehetőségeit, és a megrendelőinknek Hololensre épülő megoldásokat tudjunk kifejleszteni” - mondta Thier Richárd István, aki Balassa Viktorral a Grepton kreatív laborjának az alaptagja. Ebben a műhelyben más technológiákat is folyamatosan vizsgálnak, például a beltéri navigációt, a felhővel és big datával kapcsolatos új irányokat, és a munkába időnként más kollégáik is beszállnak. Ha jó alkalmazási lehetőséget találnak, azt később megpróbálják eladni az ügyfeleiknek. 

„A hagyományos üzletmenethez képest az a különbség a kreatív műhely tevékenységében, hogy itt nem piacot keresünk, hanem piacot, igényt teremtünk.”

Nem az autógyár keres meg minket, hogy Hololensszel akar dolgozni, amíg nem is tudja, hogy mi az a Hololens

– mondta Thier Richárd István. Azt pedig elég kevesen tudhatják, hogy ipari környezetben mire jó a Microsoft sisakja, mert az igen húzós, 3000 dolláros (3299 eurós) ára miatt kevés cég beszerzési listáján szerepel. Úgy tudjuk, Magyarországon összesen három-négy Hololens van, és még a Microsoft hazai képviseletének sincs ilyen eszköze.

A Greptonnál mára rengeteg jó dolgot kitaláltak a Hololensre, és néhány fejlesztésük iránt már külföldről is érdeklődtek.

  • Van egy űrhajós játék, amely a szobában jeleníti meg a bolygókat és a járműveket, és ezek a fizika törvényeinek engedelmeskednek. Tablettel lehet beindítani a hajtóműveket, és ha az űrhajó nekimegy a falnak, akkor arról lepattan, mintha tényleg nekiment volna.
  • Összekötötték a Blender nevű háromdimenziós tervezőszoftvert a Hololensszel, hogy a sisak viselője azonnal lássa a térbeli modellen elvégzett változtatásokat. Ezzel megoldható, hogy mondjuk egy filmbéli rajzolt karaktert az alkotás folyamat közben is lássa a rendező, a modellt teljesen körbe tudja járni, és minden egyes apró részletét megtekinthesse, akár a forgatás valódi helyszínére beillesztve. Mindez akár úgy is megtörténhet, hogy a rajzoló Budapesten, a rendező New Yorkban van. Ehhez hasonlóan persze hologramszerűvé tehető bármilyen ipari vagy formatervezés.
  • Megismerkedtünk a prezentációk új távlataival, a HoloSlides technológiával, amelyben diák helyett hologramok segítségével tarthatunk tematikus előadásokat.
  • Készítettek ipari környezetben használható szenzorleolvasót, amely lehetővé teszi, hogy a mérnök körbejárjon az üzemben, és csupán körbenézve minden indikátort lásson: a túlterhelt gépeket, a régen szervizelt eszközöket.
  • A turisztikában is alkalmazhatók lennének a hologramok, például egy történelmi környezetben, egy várban vagy kastélyban korabeli karakterekkel találkozhatna a látogató, akikkel akár beszélgetni is lehet a Hololens mikrofonja és hangszórója segítségével

A Grepton hologramszakértői szerint a Hololens először turisztikai helyszíneken, közösségi játéktermekben és iparterületeken lesz elérhető, az utóbbi bevezetése már el is kezdődött. Hogy mikor kerül a Hololens a boltok polcaira, megfizethető áron, azt leginkább a Microsoft tudná megmondani. A redmondi vállalat egyelőre csak annyit közölt, hogy kihagyja a második generációs, kicsit finomított sisak piacra dobását, és inkább a harmadik generációra fókuszál, amely 2019-ben fog megjelenni.  • Hírek
  • Bankszámla