16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 3
Szenegál 0

Musk: 100 nap alatt megoldjuk, vagy ingyen csináljuk

2017.03.10. 13:23

Száz nap alatt leszállítjuk, vagy ingyen csináljuk meg az egészet – ezt az ajánlatot tette a dél-ausztráliai államokat tömörítő közigazgatási szervezet képviselőinek Elon Musk, a főképp a SpaceX űrvállalatról és a Tesla elektromos autókról ismert, de az energiaiparban napelemekkel és akkumulátorokkal részt vállaló milliárdos.

A probléma lényege, hogy Victoriát, Új-Dél-Walest és más déli államokat egy ideje komoly áramellátási gondok sújtják, melyekre az egyik lehetséges megoldás (az új csúcserőművek építése mellett) az lehet, ha a szükség esetén átmeneti időszakokra elégséges energiát tartalékoló telepeket létesítenek. Musk akkumulátorgyártó üzemének igazgatója egy nyilatkozban egy 300 MWh-s telep felépítését javasolta, mondván azzal 100 nap alatt megoldható lenne az általában a hirtelen megnövekvő, váratlan fogyasztói igények miatt fellépő ellátási zavar.

Musk egy twitteres válaszban dobta be, hogy ha valaki nem hiszi, hogy a Tesla gyártási kapacitása és technológiája képes lehet erre, akkor picit komolyabbra fordítja a dolgot, és vagy 100 nap alatt összerakják, vagy ingyen csinálják az egészet.

A raktárakban nincs ennyi szabad kapacitás, de ha kell, felpörgetik a gyártást és eleget tesznek a megrendelésnek – legutóbb egy dél-kaliforniai telepet húztak fel 90 nap alatt, az a 100 millió dolláros beruházás mondjuk csak egy 80 MWh-s kapacitást adott, az ausztráliai vállalkozás ennél jóval nagyobb. A Tesla akkumulátorait a kisebb igényű időszakokban lehetne feltölteni, és akkor lehetne bekapcsolni a fogyasztói hálózatba, amikor az igény meghaladja a termelés lehetőségeit.

A másik lehetőség, hogy a környéken egy új szivattyús-tározós erőmű (szet) épüljön. Abban a rendszerben az olcsó völgyidőszaki áramot használva vizet szivattyúznak fel egy mélyebben fekvő öbölből egy hegy tetején kialakított tározóba, majd szükség esetén visszaeresztik a vizet, és azzal hajtják meg a turbinákat, hogy áramot termeljenek. A gazdaságosságot az alacsony kihasználtságú és a csúcsidőszakban adott áram ára közti különbség adja ki. A tervek szerint egy 100 MWh-s kapacitású új szet épülhetne, és nem ez lenne az első, a legnagyobb ausztrál szet, a Tumut 3 ennél jóval nagyobb, 1500 MWh-s.  • Tippek
  • Hírek