Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Emberibb lett a Google mesterséges agya

2017.03.16. 12:17

Sorozatosan szenzációs rekordokat állít fel a Google DeepMind mesterséges intelligenciája, különböző játékokban bizonyítva, hogy az embernél is jobb. 

Van azonban egy igen kellemetlen hiányossága, és ez 2015 februárjában igazán frusztrálta a fejlesztőket, amikor az algoritmusnak 49 Atari videojátékban kellett bizonyítania. Mindegyik játékra külön be kellett tanítani, és a gép rögtön elfelejtette az előző játékkal kapcsolatos tudását.

A mai számítógépes programok képtelenek valós időben és adaptívan tanulni a bevitt adatokból - írják a DeepMind fejlesztésén dolgozó tudósok egy friss tanulmányukban, és ebben egy kisebb előrelépésről is beszámolnak.

Megoldották, hogy a gép ne felejtsen el mindent.

A kutatók által csak „katasztrofális feledékenység” néven emlegetett jelenségben az új feladatok felülírták a korábban megszerzett tudást és emlékeket. A mesterséges intelligenciák mély neurális hálózatait ugyanis általában úgy alakítják ki, hogy az egyszerre bevitt adathalmazra támaszkodjon. Az emberi agy ezzel szemben fokozatosan tanulja meg a dolgokat, és az ismereteket egymásra tudja építeni. 

A DeepMind új algoritmusa az Elastic Weight Consolidation (EWC) nevet kapta, és ez már egymás után több játékot el tud sajátítani. A kutatók azt mondják, hogy a munkájuk épít az emberi agy memóriaalkotásával, ismeretszerzésével kapcsolatos az idegtudományi elméletekre, és abban bíznak, hogy egy rugalmasabban, hatékonyabban tanuló mesterséges intelligenciát tudnak majd létrehozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!