Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Jobban szeretjük az ujjakat a csillagoknál

2017.03.17. 16:32

Áprilisban eltűnnek a népszerűséget jelző vörös csillagok a Netflix filmkatalógusából, de a vállalat ezzel nem a kommunistáktól akar eltávolodni, hanem a felhasználói aktivitást növeli.

A világ több tucat országában működő online filmszolgáltató katalógusában most öt csillaggal tudjuk jelezni, hogy mennyire tetszett nekünk egy film. A vállalat azonban tavaly óta kísérletezik egy jóval egyszerűbb megoldással: felfelé és lefelé mutató hüvelykujjakkal jelezhetjük a véleményünket. Ezt a módszert pár százezer új felhasználónál kapcsolták be, és a teszt eredménye meglepő.

200 százalékkal több értékelést kaptak a filmek a hüvelykujjakkal, mint a csillagokkal.

A Netflix szerint a felhasználók megértették, hogy a véleményükkel valójában maguknak segítenek, és hogy az értékelések alapján a Netflix nekik fog jobb filmeket ajánlani.

Ezzel a módszerrel ráadásul kiküszöbölhető a csillagozós rendszer néhány hibája is. Simán előfordulhat, hogy öt csillagot adunk egy nagyon jó dokumentumfilmnek, de jó esetben is csak félévente egyszer fanyalodunk rá ilyesmire, ugyanakkor lepontozzuk a könnyed vígjátékokat, miközben azokból hetente megnézünk egyet.

A Netflix úgy döntött, hogy hasznosabb lesz arra kihegyezni az ajánlórendszerüket, amit a nézők tesznek, és nem arra, amit mondanak. Hogy a nézők elég információt kapjanak, bevezetnek egy százalékos mutatót, ami azt jelzi majd, hogy szerintük a felhasználó mekkora eséllyel élvezi majd a filmet. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!