Megérkezett Guentzli, a web új megmentője

2017.03.17. 11:27

Minél kevesebb idő megy el a weboldalak betöltésével, minél kevesebbet kell elkölteni a mobilnetre, annál több idő és pénz marad minden másra. Ez motiválja a Google mérnökeit, amikor a webes böngészést felgyorsító újításokkal állnak elő, és a legfrissebb megoldás e sorban a Guentzli, ami a jpeg formátumú képek méretét akár 35 százalékkal is lecsökkentő algoritmus neve.

Balra látjuk a tömörítetlen verziót, középen a libjpeg-gel tömörítettet, jobbra a Guenzli munkáját
Balra látjuk a tömörítetlen verziót, középen a libjpeg-gel tömörítettet, jobbra a Guenzli munkáját

Több ilyen megoldást bemutatott már a Google, például a Chrome és az Edge böngészők által egyaránt támogatott Brotlit, amely egyebek mellett a png képek és más webes tartalmak tömörített méretét csökkenti.

Egyetlen hátránya van a Guentzlinek, hogy maga a tömörítés, tehát a kép előállítása hosszabb ideig tart, mint ha más módszert – például a libjpeg-et – használnánk. Ezt viszont érdemes úgy nézni, hogy a tömörítéssel általában csak egy ember szenved, ezzel szemben a képeket több százan, vagy akár több millióan is letöltik, megnézik, szóval az egyenleg még bőven pozitív.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla