Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az Oculus alapítója elhagyja a Facebookot

2017.03.31. 11:50

Folytatódik a VR-technológia úttörőjének, az Oculusnak a vesszőfutása. A céget három éve csillagászati összegért, 3 milliárd dollárért vásárolta fel a Facebook, az egész iparágat meglepve - és igazából azóta sem derült ki, konkrétan mit is akar kezdeni a közösségi oldal a virtuális valósággal, azon felül, hogy Mark Zuckerberg időnként elmondja, hogy ez a jövő.

Az Oculusszal kapcsolatban az elmúlt hónapokban egyre csak sorakoztak a botrányok, először a társalapító-vezérigazgató mondott le homályos körülmények között, aztán milliárdos összegre perelte a céget a Zenimax nevű vállalat, ahonnan programozókat igazoltak, és a vád szerint ők olyan kódokat is magukkal vittek, amiket nem lett volna szabad. Az ügyben a bíróság a Zenimax javára döntött, és 500 millió dolláros kártérítést ítélt meg. Korábban a másik alapító, Palmer Luckey azzal került be a hírekbe, hogy 10 ezer dollárral támogatott egy Trump-párti mémeket terjesztő online trolltársulatot.

Most szintén Luckey a hírek főszereplője, azzal, hogy elhagyja a Facebookot. A cég ezt nagyon rövid közleményben kommentálta, amiben méltatta Luckey újító szellemét, de semmilyen részletet nem árult el a távozásról.

Az Oculus, az összes többi VR-megoldáshoz hasonlóan, egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, az eladási adatok messze az előzetes elemzői várakozások alatt maradnak. A facebooknál a VR-divízió vezetését Hugo Barra veszi át, aki korábban a Google-nél az Androidért felelős alelnökként sikert sikerre halmozott. 2013-ban azután távozott a Google-től, hogy az alapító Sergey Brin a volt barátnőjével kezdett járni. A kínai Xiaomihoz igazolt, amiből rövid idő alatt a mobilpiac egyik legnagyobb szereplőjét faragta, majd 2017 januárjában lépett át a Facebookhoz.